2023. május 13.

Epres pohárkrém

 

 


 
Gyerekkoromban még nem voltam olyan kritikus a cukrászdai sütikkel, krémekkel. (Persze az is lehet, hogy azok akkor még tényleg finomabbak voltak.) Az egyik leggyakoribb választásom a vaníliás pohárkrém volt, sőt esetenként a földieperrel vagy málnával dúsított változatát kértem. Az utolsó cseppig kinyaltam utána a hosszú poharat, és csak azt sajnáltam, hogy nincs kolibrinyelvem, mert az aljában persze mindig megragadt annyi krém, hogy nem fértem hozzá a kanállal. :D
Mostanában, ha édességre vágyom, sokkal inkább a selymes pudingokat, krémeket kívánom. És ki is lehetne ebben a legjobb partnerem, mint a Kutyafül?! :D Sőt, igazából tőle ragadt át rám ez a puding-ehetnék. :D Le se merem írni, hány dobozzal pusztítottunk el az elmúlt időszakban, minden esetre épp eleget termeltünk be ahhoz, hogy szégyelljem magam – elsősorban a csomagolóanyagként szolgáló, általunk kiürített műanyagpoharak mennyisége miatt. Tényleg kiakasztó, hogy szinte semmit sem lehet megvenni műanyag csomagolás nélkül! Na, de most nem a környezetünk szennyezésének problematikáján akarok pörögni, így visszatérek a krémhez. ;)
Bár bolti pudingport nem szívesen használok, de néha azért én is az után nyúlok, amikor nincs időm vagy kedvem a picit időigényesebb és esetenként drágább házi puding főzéséhez.
Mivel épp kifogytunk a kedvenc, nagy poharas bolti pudingunkból, mindamellett csökkenteni is szándékoztam a velük járó csomagolóanyag vásárlását, ezért – hogy mégse maradjunk édesség nélkül –, ezt a félig házi készítésű epres krémet hoztam össze. Persze a habtejszínes zacsi meg a tejes doboz egy része is műanyag, szóval nem igazán sikerült elérnem az áhított célt. De legalább a krém finom lett, és hát jól tudjuk, hogy az édesség gyógyír minden bánatra, így a környezetünk szennyezése fölötti szomorkodásra is – legalábbis addig, amíg el nem fogy a desszert a pohárból.
Azok után, hogy most itt jól összekutyultam a fincsi krém fölötti örömködést a környezetszennyezés miatt érzett aggodalommal, jöjjön az ominózus recept! :D

 


Hozzávalók 4 személyre:

1 cs. (40 g) eperízű pudingpor
3,5 dl tej
8 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
3,5 dl habtejszín
15 dkg földieper + a díszítéshez
citromfűlevél a díszítéshez

elkészítés:
  1. A pudingport a kétféle porcukorral lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a többi tejjel, és közepes fokozaton krémmé főzzük. Folpackkal letakarva vízfürdőbe tesszük hűlni.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, 5 dkg-nyit robotgéppel a teljesen kihűlt pudinghoz keverünk, majd 15 dkg tejszínhabot óvatosan a krémhez forgatunk.
  3. Az epret feldaraboljuk, és ha szükséges, kevés porcukorral édesítjük.
  4. Az eperkrémet összeforgatjuk a gyümölccsel, elosztjuk 4 üvegpohárban, és a desszertek tetejét a megmaradt 15 dkg tejszínhabbal, valamint friss földieperrel, citromfűlevélkével díszítjük. Behűtve kínáljuk.
Tipp:
Ha nem kaptunk eperízű pudingport, helyettesíthetjük vaníliaízűvel vagy tejszínessel. De pudingpor helyett étkezési kukoricakeményítőt is használhatunk. Hogy a puding eperízű legyen, 2,5 dl tejhez adjunk 1 dl eperlevet. Ez utóbbit leturmixolt eperből nyerhetjük, vagy mirelit eper kiolvasztásából összegyűjtött lét is használhatunk.