2019. június 13.

Kapros-túrós lepény

 

 


 
Nem hittem volna, hogy valaha is ilyen lepényt fogok sütni, de egyrészt pár éve megkedveltem ezt a fűszernövényt, másrészt a hétvégén a hátsó telekszomszédunk megajándékozott bennünket egy hatalmas csokorral. És ha már így esett, semmi sem állhatott a lepénykészítés útjába, annál is inkább, mert a Kutyafül már mondogatta, hogy nagyon vágyik a kapor ízére. Ő nagy rajongója, úgyhogy egyértelmű volt, hogy nem foszthatom meg az élménytől. Megsüthettem volna a vásárhelyi sós túrós lepényem mintájára is, de nem akartam, hogy csak annyiban különbözzön tőle, hogy kaporral van ízestíve. Ezért lázas kutatásba kezdtem a neten, és egy vagon receptet átolvastam. Míg nem egy, a polcról lekapott receptes könyvben (Á. Lőrinczy Jolán: A modern háziasszony; Meridiane Könyvkiadó, Bukarest - 1965) rátaláltam a nekem leginkább tetszőre (bár az inkább pite, mint lepény). Egy picinykét azért bizalmatlanul szemléltem a leírást, ezért a kiválasztott, szimpatikus recepteket is „belegyúrva” alakítottam ki a saját kapros-túrósomat. Azt hiszem, jó ötlet volt annyit agyalni rajta, mert seperc alatt bepusziltuk a javát. :D Az én lepényem amolyan sósan édes vagy édeskésen sós, éppen úgy, mint kedvencem, a vásárhelyi túrós lepény. :)

 

 

Hozzávalók 30x22 cm-es tepsihez:

a tésztához:
20 dkg finomliszt vagy fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg zabpehelyliszt
6 dkg vaj vagy szilárd mangalicazsír
1 nagy tojássárgája
1 tk. só
1 tk. cukor
1,5 dkg friss élesztő
kb. 10 dkg tejföl

a töltelékhez:
75 dkg túró (nálam most bolti túróból)
4 tojás
9 dkg vaj
1 csapott ek. só
5 dkg cukor vagy ízlés szerint
1 jó nagy marék kapor, finomra vágva
27 dkg tejföl
8 dkg búzadara vagy tönkölybúzadara
kevés zsemlemorzsa a tésztára

a tetejére:
15 dkg tejföl
1 nagy tojássárgája
1 tk. cukor

elkészítés:
  1. A tésztához a sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztővel tojássárgájával, cukorral simára kevert tejfölt, és se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk. (Ha túl kemény, adhatunk hozzá egy kis vizet.)
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 30x22 cm-esre nyújtjuk, majd a kizsírozott, liszttel behintett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe fektetjük, és villával megszurkáljuk. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
  3. A töltelékhez a tojássárgákat a puha vajjal jól kikeverjük, porcukorral, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a kaprot, az áttört túrót, a tejfölt és a búzadarát.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrómasszához forgatjuk.
  5. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a zsemlemorzsával megszórt tésztán, és a tepsit sütőbe toljuk. A hőfokot ekkor 180°C-ra csökkentjük, és a lepényt kb. 35 percig sütjük.
  6. Ha a túró megszilárdult, a teprit kivesszük a sütőből, a lepényre rásimítjuk a tojássárgájával, porcukorral kikevert tejfölt, és fölülről a 2. rácsra téve, további 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
  7. Felszeleteljük, (meghinthetjük porcukorral), és kaporlevélkékkel díszítve kínáljuk.