2019. június 13.

Kapros-túrós lepény








Nem hittem volna, hogy valaha is kapros-túrós lepényt fogok sütni, de egyrészt pár éve megkedveltem ezt a fűszernövényt, másrészt a hétvégén a hátsó telekszomszédunk megajándékozott bennünket egy hatalmas csokorral. És ha már így esett, semmi sem állhatott a lepénykészítés útjába, annál is inkább, mert a Kutyafül már mondogatta, hogy nagyon vágyik a kapor ízére. Ő nagy rajongója, úgyhogy egyértelmű volt, hogy nem foszthatom meg az élménytől. Megsüthettem volna a vásárhelyi sós túrós lepényem mintájára is, de nem akartam, hogy csak annyiban különbözzön tőle, hogy kaporral van ízestíve. Ezért lázas kutatásba kezdtem a neten, és egy vagon receptet átolvastam. Míg nem egy, a polcról lekapott receptes könyvben (Á. Lőrinczy Jolán: A modern háziasszony; Meridiane Könyvkiadó, Bukarest - 1965) rátaláltam a nekem leginkább tetszőre (bár az inkább pite, mint lepény). Egy picinykét azért bizalmatlanul szemléltem a leírást, ezért a kiválasztott, szimpatikus recepteket is „belegyúrva” alakítottam ki a saját kapros-túrósomat. Azt hiszem, jó ötlet volt annyit agyalni rajta, mert seperc alatt bepusziltuk a javát. :D Az én lepényem amolyan sósan édes vagy édeskésen sós, éppen úgy, mint kedvencem, a vásárhelyi túrós lepény. :)






Hozzávalók 30x22 cm-es tepsihez:

a tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
5 dkg zabpehelyliszt
6 dkg vaj vagy szilárd mangalicazsír
1 tojássárgája
1 tk. só
1 mk. cukor
1,5 dkg friss élesztő
10 dkg tejföl

a töltelékhez:
50 dkg túró
3 tojás
6 dkg vaj
1 tk. só
3-4 dkg cukor vagy ízlés szerint
1 nagy marék finomra vágott kapor
18 dkg tejföl
5 dkg tönkölybúzadara
1 púpozott ek. zsemlemorzsa a tésztára

a tetejére:
10-12 dkg tejföl
1 tojássárgája
1 csapott tk. cukor

elkészítés:

  1. A tésztához a sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztővel tojássárgájával, cukorral simára kevert tejfölt, és se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát liszttel hintett felületen 30x22 cm-esre nyújtjuk, a kizsírozott, liszttel behintett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe fektetjük, és villával megszurkáljuk. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük (én elmolyoltam vele, ezért a tésztának bőven volt ideje kelni). A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
  3. A tojássárgákat a puha vajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kaprot, az áttört túrót, a tejfölt, a búzadarát, majd sóval, cukorral ízesítjük, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a zsemlemorzsával megszórt tésztán, és sütőbe toljuk. A hőfokot 180°C-ra csökkentjük, és a lepényt kb. 35 percig sütjük.
  5. Ha a töltelék megszilárdult, a tetejére rásimítjuk a tojássárgájával, porcukorral kikevert tejfölt, és fölülről a 2. rácsra téve, további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A süteményt a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Felszeleteljük, és porcukorral hintve, kaporlevéllel díszítve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)

Megjegyzés:

Bár a lepényhez szerintem tökéletesen elég az 50 dkg túró, de aki magasabb töltelékkel szereti, tegyen bele még 25 dkg-ot, arányosan emelve a töltelék többi hozzávalóinak a mennyiségét is.
A zsemlemorzsát egy csöppet túltoltam, de nem mertem kockáztatni, hogy elázzon a tészta. Egyébként a kész lepényben nem lehetett érezni.