2015. október 2., péntek

Élesztős gofri gazdagon






A gofrisütőnk nem igazán vált be, sajnos – az édes gofri kívül is puha marad, nem olyan ropogós, mint amilyet megboldogult gyerekkoromban a Körös-torokban lehetett kapni. Sajnos ezek az olcsóbb és még a kicsit drágább gofrisütők is bili anyagból készülnek, nincs tömegük, ami jól tartaná a hőt sütés közben. Úgyhogy fuccs a gofrievésnek. Mivel azonban eszem ágában sincs kidobni ezt a kis béna sütőt, simán használni lehet élesztős gofri sütésére. Ez az első próbálkozásom ilyenfajta tészta kapcsán ebben a sütőben, de máris nagyon jól sikerült. Melegen vagy langyosan az igazi, és igen-igen laktató, főleg ilyen gazdag feltéttel. Én 3 darabot ettem belőle, de 2 is bőven elég lett volna. :)








Hozzávalók 8 darab, négyzet alakú gofrihoz:

Gofrihoz:
20 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl tej
1,3 dkg friss élesztő
½ tk. cukor
½ tk. só
olvasztott vaj, kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez

Szendvicskrémhez:
25 dkg 20%-os tejföl
10 dkg csípős kolbász
3 tojás
3 ek. aprított vagy szárított metélőhagyma
7 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a cukorral és kevés langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Beleszórjuk a sót, hozzáöntjük a villával előzőleg felvert tojást, valamint a többi tejet, és fakanállal simára keverjük. Letakarva pihentetjük 10 percet.
  3. Hozzádolgozzuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd huzatmentes helyen, lefedve minimum félórát kelesztjük.
  4. A gofrisütőt előmelegítjük, az alsó és a felső sütőfelületét is megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal, elosztunk bennünk 2-2 evőkanál tésztamasszát, majd ráhajtjuk, de nem zárjuk rá a sütő fedelét, és a gofrikat kb. 5 perc alatt megsütjük. (A sütőt minden sütés előtt újra beolajozzuk, és sütés közben fordíthatunk a gofrikon, ha nem sülnek egyenletesen.) Rácsra szedve kicsit hűlni hagyjuk.
  5. A szendvicskrémhez a tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. Miután kihűltek, meghámozzuk és felaprítjuk.
  6. A kolbászt kis kockákra vágjuk, majd a tojással és a metélőhagymával együtt jól elkeverjük a tejföllel.
  7. A szendvicskrémet a még meleg gofrikra halmozzuk és megszórjuk reszelt sajttal.


Tipp:
A nyers tésztába frissen aprított zöldfűszereket, kemény sajtféléket és/vagy sonkát is tehetünk.
Gofrisütő híján palacsintasütőben is megsüthető a tészta: kiolajozott serpenyőbe 2 evőkanál tésztamasszát teszünk, és miután a palacsinta egyik fele megsült, fordítunk rajta, és a másik oldalát is pirosra sütjük.



















A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.