2015. október 2.

Élesztős gofri gazdagon






A gofrisütőnk nem igazán vált be, sajnos – az édes gofri kívül is puha marad, nem olyan ropogós, mint amilyet megboldogult gyerekkoromban a Körös-torokban lehetett kapni. Sajnos ezek az olcsóbb és még a kicsit drágább gofrisütők is bili anyagból készülnek, nincs tömegük, ami jól tartaná a hőt sütés közben. Úgyhogy fuccs a gofrievésnek. Mivel azonban eszem ágában sincs kidobni ezt a kis béna sütőt, simán használni lehet élesztős gofri sütésére. Ez az első próbálkozásom ilyenfajta tészta kapcsán ebben a sütőben, de máris nagyon jól sikerült. Melegen vagy langyosan az igazi, és igen-igen laktató, főleg ilyen gazdag feltéttel. Én 3 darabot ettem belőle, de 2 is bőven elég lett volna. :)






Hozzávalók 8 darabhoz:

a gofrihoz:
20 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl tej
1,3 dkg friss élesztő
½ tk. cukor
½ tk. só
olvasztott vaj, kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez

a szendvicskrémhez:
25 dkg 20%-os tejföl
10 dkg csípős kolbász
3 főtt tojás
3 ek. aprított vagy szárított metélőhagyma
7 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

elkészítés:
  1. A cukorral vegyített liszt közepébe morzsolt az élesztőt simára keverjük a langyos tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a felvert tojást, és fakanállal simára keverjük. Letakarva pihentetjük 10 percet.
  3. Beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat, majd letakarva, huzatmentes helyen minimum fél órát kelesztjük.
  4. A gofrisütőt előmelegítjük, az alsó és a felső sütőfelületét megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal, és elosztunk bennünk 2-2 evőkanál tésztamasszát. Ráhajtjuk (nem zárjuk rá) a sütő fedelét, és a gofrikat kb. 5 perc alatt megsütjük. (A sütőt minden sütés előtt újra megvajazzuk/beolajozzuk. Sütés közben fordíthatunk a gofrikon, ha nem sülnek egyenletesen.) Rácsra szedve kicsit hűlni hagyjuk.
  5. A szendvicskrémhez a kihűtött főtt tojásokat és a kolbászt felaprítjuk, a metélőhagymával együtt a tejfölhöz keverjük, és a langyos gofrikra halmozzuk. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Tipp:
  • A nyers tésztába frissen aprított zöldfűszereket, kemény sajtféléket és/vagy sonkát is tehetünk.
  • Gofrisütő híján palacsintasütőben is megsüthető a tészta: kiolajozott serpenyőbe 2 evőkanál tésztamasszát teszünk, és miután a palacsinta egyik fele megsült, fordítunk rajta, és a másik oldalát is pirosra sütjük.










A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.