2013. augusztus 24.

Mandulás csirkerögök füstölt sajtmártással

 





Anya névnapját ünnepeltük az egyik helyi étteremben, és hárman is egyformát rendeltük. Mindannyiunknak nagyon ízlett az étel, és akkor elhatároztam, hogy itthon is elkészítem. Pár nappal az éttermi látogatásunk után asztalra is tettem ezt a mandulás bundában rántott husikát. Nagyon finom a sajtmártással, de érdemes csak úgy magában is elropogtatni párat, mert akkor lehet csak igazán élvezni a megpirult mandula kellemes ízét. Köretnek bármi illik hozzá – rizs, sült krumpli, krumplipüré, köles, rizibizi, stb.
Meg kell mondjam, azon túl, hogy nagyon jót ettünk belőle, igazán kellemes meglepetésben volt részünk a felszolgálókkal kapcsolatban, ui. kimondottan kedvesek, udvariasak és intelligensek voltak, ráadásul az egyikük meglepően spontánul és jópofán reagált egy-egy viccesebb helyzetben. Manapság az ilyesmi ritkaság, de számomra mindig is fontos volt, mert ha már étterembe megy az ember, csak ilyen körülmények között érezheti magát maradéktalanul kellemesen. A vendéglátásnak mindig ilyennek kellene lennie.
Később megtudtam, hogy a városunkban működő legjobb éttermek egyazon tulajdonosa csakis úgymond válogatott pincéreket alkalmaz. A konyháról nem is beszélve – az étlap kínálata és az ételek minősége minden esetben kiváló. Nem is csoda, hogy sikeres vállalkozó az illető. :)





Hozzávalók 2-3 személyre:

Húshoz:
1 egész (kb. 40 dkg) csirkemellfilé
őrölt fekete bors
1 ek. fokhagymapor

5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 mk. őrölt fűszerpaprika
1 tojás
½ dl tej
8 dkg zsemlemorzsa
6 dkg mandulapehely

Sajtmártáshoz:
10 dkg reszelt füstölt sajt
3 dl tej
2,5 dkg vaj
1,5 dkg kukoricakeményítő
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A két fél mellfilét lapjában két szeletre vágjuk, majd rostjaira merőlegesen ujjnyi vastag csíkokra szeljük.
  2. Minden oldalukon beszórjuk fokhagymapor, bors és só keverékével, és negyedórát állni hagyjuk.
  3. A mártáshoz a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a keményítővel, majd a tűzről lehúzva, apránként felöntjük a felmelegített tejjel.
  4. A tűzre visszatéve híg mártássá főzzük, megfűszerezzük, majd felolvasztjuk benne a reszelt sajtot. Melegen tartjuk.
  5. A csirkerögöket előbb a fűszerpaprikával kevert lisztbe forgatjuk, majd megmártóztatjuk a felvert tejes tojásban, végül beleforgatjuk a mandulapehellyel vegyített zsemlemorzsába. Bő, forró olajban kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A mártással együtt tálaljuk.