2015. november 27., péntek

Narancskrémes torta









Anyósomtól még november közepén a szülinapomra mézes-grízes süteményt kaptam saját maga készítette tányéralátétekkel és szintén handmade karácsonyfadíszekkel.
Mivel nem volt túl sok kedvem a hétvégi sütisütéshez, ezért úgy terveztem, hogy az ő sütijét tálalom fel vasárnap, amikor Anyáékkal szándékoztunk megünnepelni, hogy megláttam a napvilágot (nem normálisan sok évvel ezelőtt). A sütemény azonban annyira elkopott pár nap alatt (ez az egyik kedvencünk), hogy muszáj volt beizzítanom a sütőt. Mindezt este 7 óra körül sikerült kitalálnom. A torta 8-ra el is készült. :D
A recepthez a hűtőben gubbasztó 2 szem narancs adott ötletet. Emlékeztem rá, hogy egyszer sütöttem már hasonlót, de az citromos volt, és lemon curd, azaz citromkrém kellett hozzá. Mivel hetek óta valamilyen habos sütire vágytam, így azt a korábbi receptemet variáltam át narancsosra. Amikor a krémhez hozzákevertem a tejszínhabot, csöppet megszeppentem, ui. úgy éreztem, túl sok krémet sikerült készítenem, ráadásul valahogy nem is tűnt elég édesnek. Csak annyi cukor van benne, ami az orange curdhöz kellett - 
sem a tejfölös mascarponét, sem pedig a tejszínhabot nem édesítettem. Utólag pedig már bajos lett volna hozzáadni plusz cukrot. Elszontyolodva kanalaztam a krémet a tésztára, és másnap is csüggedten szeleteltem fel. Egy kis morzsányit azonban megkóstoltam, hátha mégis érdemesnek találom arra, hogy lefotózzam és felkerüljön a blogra. Nagy volt a meglepetés, miután megízleltem, ui. kiderült, hogy jól sikerült, és a krém mennyisége is épp így volt tökéletes. Az édességét pont megfelelőnek éreztem. Persze, aki a nagyon édes sütiket szereti, az keverhet cukrot a mascarponéhoz is.

Azonnal előszedtem a fotózási kellékeket, és örömmel fogtam hozzá a sütike megörökítéséhez. Ebéd után pedig nyugodt szívvel tálaltam fel, és az örömöm az Anyáéktól bezsebelt dicséretekkel vált teljessé. :) Ez lett az egyik kedvenc sütim a habos édességeim közül. :)
Ezt a tortát bátran ajánlom advent 4 vasárnapjának egyikére, de az ünnepi asztalra is, ha karácsonykor habos süteményre vágyna valaki.









Hozzávalók 20 cm-es tortaformához, 8 szelethez:

Tésztához:
3 tojás fehérje
1 egész tojás
8 dkg porcukor
8,5 dkg liszt
1 mk. sütőpor
1 narancs lereszelt héja
csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
15 dkg mascarpone
5 dkg tejföl (20%-os)
11 ek. narancskrém
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl tejszín
6 zselatinlap
4 dkg kandírozott narancshéj
2 ek. narancslé
2 ek. narancslikőr

porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához az egy darab egész tojást szétválasztjuk, a sárgáját 2 dkg porcukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét a többi tojásfehérjéhez adjuk, és a csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A cukros tojássárgájához kisebb adagokban óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot, felváltva a sütőporral és a narancshéjjal elkevert liszttel.
  3. A tésztamasszát kivajazott-kilisztezett sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson készre sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapra vágjuk.
  4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A kandírozott narancshéjat kis kockákra aprítjuk és elkeverjük a likőrrel és a narancslével. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  5. A maradék 0,5 dl tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hűlni hagyjuk.
  6. A mascarponét alaposan elkeverjük a tejföllel, 5 evőkanál narancskrémmel és a likőrös, narancsleves kandírozott narancshéjjal.
  7. Hozzáadjuk a zselatinos tejszínt, alaposan összekeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  8. Az egyik tésztalapot visszatesszük a tortaformába, megkenjük 3 evőkanál narancskrémmel, rákanalazzuk a mascarponés krémet, és elsimítjuk rajta.
  9. A másik tésztalapot is megkenjük 3 evőkanál orange curddel, és a krémes felét ráillesztjük a mascarponés krémre.
  10. A tortát néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd lekapcsoljuk róla a karimát, megszórjuk porcukorral, cikkekre vágjuk és tálaljuk.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc