2016. július 27.

Fokhagymakrém házilag





Utálok fokhagymát pucolni, mert egyszerre általában 4-5 gerezdre van szükség, és kissé macerás még ilyen kis mennyiséget is megtisztítani. (A dunsztos üvegben való összerázós módszer sem mindig vezet eredményre.) Ráadásul közben az ujjaim is ragacsosak lesznek tőle. Arról nem is beszélve, hogy a műköröm átveszi a fokhagyma szagát, és hiába mosom meg, estig biztos megmarad ez a sajátos aroma, ami a körömbe szívódva ugyebár nem annyira kellemes.
Egy bizonyos étel miatt most végre fokhagymakrém készítésre adtam a fejem, és egy kis befőttes üvegnyi adaggal indítottam. Először leveshez keverve debütált, csak hogy leteszteljem, és mivel jól szerepelt, nyugodt szívvel használtam fel ahhoz az ételhez, amihez eredetileg készült.




Hozzávalók kb. 2,5 dl-hez:

3 fej fokhagyma
3 csapott tk. só
kb. 0,75 dl napraforgó- vagy repceolaj

elkészítés:

  1. A megtisztított fokhagymagerezdeket botmixer poharába tesszük, rászórjuk a sót, hozzáadjuk az olaj nagy részét, és pürésítjük.
  2. A pépet alaposan elmosott, szárazra törölt üvegbe szedjük, és az alját megütögetjük, hogy a légbuborékok távozzanak belőle. Tiszta kupakkal lefedjük, és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk.
  3. Ha a fokhagymapép magába szívta az olajat, alaposan összekeverjük a megmaradt olajjal. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Megjegyzés:

  • Egyes források javasolják citromsav hozzáadását, hogy a krém idővel ne barnuljon meg.
  • Van olyan recept, ami nem használ olajat, mert a tartósításhoz elvileg nincs szükség rá, de az úgy inkább csak sós fokhagymapép. Viszont így több mindenhez felhasználható, és utólag is adhatunk hozzá olajat.
  • Mindenképp szükség van annyi sóra, ami megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását. Egyes receptek 20 dekányi fokhagymapéphez 4 dkg sót javasolnak.
  • Van, aki kevés olajat tesz az üvegbe kanalazott krémre, hogy az ne érintkezzen az üvegben rekedt levegővel.
  • Előfordulhat, hogy a krém – akár másnapra is – elszíneződik: megzöldül vagy bekékül. Ez a fokhagyma korától, kéntartalmától és a feldolgozásának módjától függ. Az ízét és a minőségét nem befolyásolja, legfeljebb így nem valami bizalomgerjesztő. (Szerencsére az enyém nem zöldült meg.)
  • A fokhagymakrémet sült fokhagymából is elkészíthetjük, így az íze kevésbé lesz intenzív.
  • Fontos, hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele az üvegbe, és utána jól zárjuk rá vissza a tetejét.
  • Ha az ételt fokhagymakrémmel készítjük, akkor kevesebb sót használjunk, mert a krém eleve sós.

Felhasználása:
  • levesekhez
  • mártásokhoz
  • szószokhoz
  • mártogatókhoz
  • főzelékekhez
  • pirítósra
  • tésztaételekhez
  • húsételekhez, stb.