2018. november 1.

Leveles meggyes rétes







Megint rétes… Tudom, kezd uncsi lenni, hogy egy édes és egy sós rétes után megint rétessel rukkolok elő. De így van ez, ha az ember lánya most erre a fajta tésztára van rákattanva. :D Egyébként is azt sütök és akkor, amikor én akarom. Sőt akkor posztlom, amikor jónak látom. :D Ráadásul ez a rétes most meggyes, amaz birsalmás volt, a harmadik meg fűszeres túrós, szóval nem lehet azzal vádolni, hogy nem változatosak a rétesek. :D Jó, jó tudom, akkor is rétes mind a három, és szörnyű gaztett, hogy majdnem egymás után kerültek fel a blogra. :D
Viccet félretéve, az az igazi oka annak, hogy ilyen rövid időn belül 3-szor is az asztalra került a rétes, hogy tripla adag tésztát gyártottam, és nem akartam túl sokáig tárolni nyers formájában, lefagyasztva. Na jó, ez csak az egyik ok, a másik az, hogy tényleg annyira kívántam, hogy muszáj volt ennyiszer megsütnöm. :D Ez a meggyes változat különösen szeretni való, és bár sütés közben kissé kirepedt – azért lett ilyen lapos –, az élvezeti értékéből ez a tény nem vont le semmit. Sőt, így még érdekesebben lehetett szeletelni, és hosszú rétescsíkokat sorakoztathattam a tálra. Ez lett az egyik kedvenc rétesem. :)






Hozzávalók 1 rúd réteshez:

Élesztős tésztához:
15 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 mk. só
1 tojássárgája
½ ek. napraforgóolaj (elmaradhat)
1,25 dkg friss élesztő
kb. 1,25 dl tej

Vajas tésztához:
5 dkg rétesliszt
12,5 dkg vaj

Töltelékhez:
50 dkg magozott meggy
6 dkg finomítatlan nádcukor (vagy a meggy édességétől függően)
2 ek. meggylé
2 ek. Portorico rum
3 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg olvasztott vaj
10 dkg kekszmorzsa (pl. áfonyás zabkekszből)

Kenéshez:
1 tojásfehérje

Cukormázhoz:
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva
1 ½ ek. tej
1 tk. olvasztott vaj
1 mk. vaníliakivonat

elkészítés:

  1. Az élesztős tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, 1 dkg nádcukorral és a langyos tejjel simára keverjük, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a többi cukrot, a sót, a tojássárgáját, lágy tésztává dagasztjuk, és vékonyan kiolajozott tálban, 30 percet letakarva kelesztjük. Lehűtjük.
  3. A vajas tésztához a felkockázott vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, téglalap alakúra formázzuk, kissé ellapítjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  4. Az élesztős tésztát liszttel hintett munkalapon akkora téglalapra nyújtjuk, hogy a közepére helyezett vajas tésztát minden irányból rá tudjuk hajtani, és kb. 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
  5. Balról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd ráhajtjuk a jobb oldali tésztasávot. Lisztezett deszkára tesszük, nejlonzacskóba csomagoljuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
  6. A tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. A tésztát ismét 90°-kal elforgatva tesszük a munkafelületre, és balról, ill. jobbról középre hajtjuk a tésztasávokat, majd balról behajtjuk. A tésztát újabb 20 percet hűtjük.
  8. Az előbbi műveletet megismételjük, miközben ismét elforgatjuk a tésztát. Megint hűtjük 20 percet.
  9. A töltelékhez a cukorral ízesített meggyet addig forraljuk, hogy levet eresszen. A lisztet csomómentesre keverjük a meggylével és a rummal, a gyümölcshöz adjuk, és besűrítjük. Kihűtjük.
  10. A lehűtött tésztát lisztezett munkalapon 50x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, a felületét lekenjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, és egyenletes rászórjuk a kekszmorzsát.
  11. A meggyet kb. 13 cm széles sávban a tészta hozzánk közelebb eső, hosszabbik oldalához halmozzuk úgy, hogy jobbról és balról 5-5 cm-es sávban szabadon hagyjuk a tésztát, és ezt ráhajtjuk a töltelékre.
  12. A rétest óvatosan feltekerjük, és az alkarunkat a rétes alatt tartva, átlósan a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Letakarva kelesztjük 20 percet.
  13. A rétesrúd tetejét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  14. A mázhoz a tejet a vajjal összemelegítjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd belekeverjük a porcukrot.
  15. A még forró rétest sütőpapírostól átemeljük a tortarácsra, kihúzzuk alóla a sütőpapírt, és egyenletesen becsíkozzuk a mázzal. Így hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:

Hogy biztos ne repedjen ki a rétes, úgy is készíthetjük, hogy a tölteléket a tészta hozzánk közelebb lévő széléhez halmozzuk (mint ahogy a birsalmás vagy a diós rétesem esetében látható), nem pedig elszórva, a tészta teljes felületén. Így sütés közben szinte csak felfelé tud dagadni, hiszen a belsejében nincs tészta, ami kifelé nyomakodna, miközben sül. De én ezúttal direkt készítettem úgy, hogy belül is legyen tészta. :)