2017. április 13.

Kukoricás tönkölykalácskák







A húsvét közeledtével egyre többet gondolok arra, milyen péksüteményt süthetnék, ami küllemre is méltó az ünnephez, mégis más, mint a hagyományos fonott kalács. Nem mintha azzal baj lenne, sőt most is kerül majd „rendes” kalács az asztalra. Egyszerűen csak arról van szó, hogy szeretek kipróbálni mást is. Emlékeztem rá, hogy korábban jártam már Tortelina blogján, és ott láttam nekem tetsző péksüteményeket. Gyorsan rá is kerestem az oldalra, és rábukkantam egy jópofa formázási technikára, sőt továbbiakra is. A recept azonban teljesen más, hiszen most a technika volt a lényeg. Bár ebben a tésztában most nincs tojás, mégis kalács jellege van, és a helyes kis formájának köszönhetően a húsvéti asztal dísze lehet. :)






Hozzávalók 10 darabhoz:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
8 dkg olvasztott vaj
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A kétféle liszt közepében kialakított kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, egy kevés tejjel és liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a sót, a többi cukrot, a tejet, 4 dkg olvasztott vajat, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és 10 perc pihentetés után lisztezett felületen, egyenként kb. 30 cm hosszú 10 cm széles ovális alakú tésztalappá nyújtjuk.
  4. A kapott tésztalapok felületén éles késsel egymással párhuzamos, hosszanti vágásokat ejtünk úgy, hogy a tésztát nem vágjuk végig, majd megkenjük olvasztott vajjal.
  5. A csíkos tésztát a csúcsosabbik oldalától kiindulva átlósan felgöngyöljük, és az így kapott vékony tésztarudat csigavonalban feltekerjük. Így járunk el a többivel tésztával is.
  6. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és fél órát kelesztjük. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Sonkával, tojással, retekkel, újhagymával, tormával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:

A tésztalapokat ízesített, pl. fokhagymás vajjal is megkenhetjük, de vaj helyett pesztót is használhatunk. Sőt kakaós vagy fahéjas töltelékkel is készülhet. A töltésnek csak a fantáziánk szabhat határt. :)

Megjegyzés:
A csigavonal kialakításakor egymástól kicsit eltérő formákat kaphatunk attól függően, hogy melyik végétől kezdjük el feltekerni a tésztakígyót. Meglepő, de így van, a vágások ui. máshogy nyílnak ki, ha az egyik vagy, ha a másik végétől indítjuk a tekerést. :D
Ha nem akarjuk, hogy a kalács közepe kiemelkedjen, és turbánhoz hasonló alakja legyen, akkor csak simán feltekerjük, anélkül, hogy a kiinduláskor csúcsot képeznénk a tésztából. Sőt készíthetünk ilyet is, olyat is. :)

Az elkészítés fázisképei: itt