2014. január 13., hétfő

Narancsos rizsfelfújt-torta





Gyerekkorom kedvence a "rizskók". Emlékszem, mennyire elcsodálkoztam, amikor először láttam, hogy a helyesírás így néz ki: rizskoch. Na de ne menjünk most bele a nyelvi dolgokba! :) Szóval nagy kedvenc, és Anya elég sűrűn készítette. Aztán ez is feledésbe merült, mint oly sok más étel, amit fiatal koromban ettünk. Annyira megkívántam ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet, hogy másnap neki is álltam elkészíteni, annál is inkább, mert még sosem sütöttem. Az ízesítés ötletét a maradék narancs adta.
A leírás Fahéj barátnőmtől származik, akinek a receptjeiben vakon megbízom még akkor is, ha aztán kicsit mégis variálok az arányokkal. Most sem csalatkoztam – a rizskók állaga tökéletes lett. Az ízével is nagyon meg voltunk elégedve.
A rizst nem muszáj átöblíteni főzés előtt, akkor krémesebb lesz, de én jobban szeretem úgy, hogy érzem a fogam alatt a rizsszemeket.




Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

30 dkg rizs
4 dl víz
4,5 dl tej

egy csipet só
3 tojás
12 dkg porcukor
8 dkg puha vaj
3 dkg kandírozott narancshéj
2 dkg mazsola
2 ek. narancslikőr
1 narancs reszelt héja
½ narancs leve
kevés vaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa a szóráshoz
porcukor és lekvár a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A rizst hideg vízzel kétszer átöblítjük, majd felöntjük a vízzel, beletesszük a sót, fedő alatt felforraljuk, és kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg a levét el nem fövi.
  2. Hozzáöntjük a hideg tejet, és fedő alatt készre főzzük. (Ha maradt még egy kis leve, akkor fedő nélkül főzzük még egy kicsit.) A kész tejberizst hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk, a héját lereszeljük és a narancs egyik felének a levét kifacsarjuk.
  4. A kandírozott narancshéjat és a mazsolát 15 percre likőrrel elkevert narancslébe áztatjuk, majd lecsepegtetjük.
  5. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral, a vajjal, majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a kandírozott narancshéjat és a mazsolát.
  6. A kihűlt rizst a tojásos masszához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  7. A kivajazott sütőtálat vagy tepsit behintjük zsemlemorzsával, belesimítjuk a rizsmasszát, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tortarácsra téve, langyosra hűtjük, majd meghintjük porcukorral, felszeleteljük, és bármilyen lekvárral vagy szörppel, esetleg csokoládészósszal kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 40 perc