2014. január 13., hétfő

Narancsos rizsfelfújt-torta







Gyerekkorom kedvence a rizskók. Emlékszem, mennyire elcsodálkoztam, amikor először láttam, hogy a helyesírás így néz ki: rizskoch. Na de ne menjünk most bele a nyelvi dolgokba! :) Szóval nagy kedvenc, és Anya elég sűrűn készítette. Aztán ez is feledésbe merült, mint oly sok más étel, amit fiatal koromban ettünk. Annyira megkívántam ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet, hogy másnap neki is álltam elkészíteni, annál is inkább, mert még sosem sütöttem. Az ízesítés ötletét a maradék narancs adta.
A leírás Fahéj barátnőmtől származik, akinek a receptjeiben vakon megbízom még akkor is, ha aztán kicsit mégis variálok az arányokkal. Most sem csalatkoztam – a rizskók állaga tökéletes lett. Az ízével is nagyon meg voltunk elégedve.
 

A rizst nem muszáj átöblíteni főzés előtt, akkor krémesebb lesz, de én jobban szeretem úgy, hogy érzem a fogam alatt a rizsszemeket.







Hozzávalók 24 cm-es piteformához: 

30 dkg rizs
4 dl víz
csipet só
4,5 dl tej
3 nagyobb tojás
12 dkg porcukor
8 dkg puha vaj
3 dkg kandírozott narancshéj
2 dkg mazsola
2 ek narancslikőr
1 narancs reszelt héja
½ narancs leve
kevés vaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa a szóráshoz
porcukor a díszítéshez (elmaradhat) 

elkészítés:


  1. A rizst hideg vízzel kétszer átöblítjük, majd felöntjük a vízzel, beletesszük a sót, fedő alatt felforraljuk és kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg a levét elfövi.
  2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet és fedő alatt készre főzzük. (Ha maradt még egy kis leve, akkor fedő nélkül főzzük még egy kicsit.) A kész rizst hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk, a héját lereszeljük és a narancs egyik felének a levét kifacsarjuk.
  4. A kandírozott narancshéjat és a mazsolát likőrrel elkevert narancslébe áztatjuk, majd ha már megdagadtak, lecsepegtetjük.
  5. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  6. A tojássárgájákat habosra keverjük a porcukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a kandírozott narancshéjat a mazsolával együtt.
  7. A kihűlt rizst a tojásos masszához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  8. Egy sütőtálat vagy tepsit kivajazunk, beszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a rizsmasszát és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Ha kihűlt, meghinthetjük porcukorral.)
  9. Langyosra hűtve szeleteljük, és bármilyen lekvárral vagy szörppel, esetleg csokiszósszal - még langyosan, de teljesen kihűtve is - kínálhatjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 40 perc