2014. július 2., szerda

Díjat kaptam!






Július elseje nem csak új otthonnal, hanem díjesővel is megajándékozott. A vándordíj neve Liebster award, amit ugyanaznap két kedves gasztrobloggertől is megkaptam: Kristinától, a Cheffeleség írójától, illetve Pitelánytól, a Tűpárna és habverő blog háziasszonyától. Mindkettőjüknek nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltak rám! :)

A Liebster awardról azt kell tudni, hogy aki megkapja, annak felelnie kell 4 olyan kérdésre, amit a díj átadója tesz fel, azután pedig tovább kell adni a stafétát 11 bloggernek. Természetesen a 4 kérdés sem maradhat el mellőle. Minderről pedig valamilyen formában értesítjük a kiválasztottakat.

Kristinától a következő kérdéseket kaptam: 

1. Miért kezdtél blogot írni?
-Szerettem volna egy saját oldalt, ahol összegyűjthetem a receptjeimet és egyéb szösszeneteimet, ill. amit én magam csinosítgathatok.

2. Mi a specialitásod, amit bármilyen vendég fut is be, előkapsz?
-Bár ritkán fogadunk vendéget, de ha mégis, akkor a sósak közül a Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban vagy a Húsos palacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban a nyerő, az édesek közül pedig a Sport muffin vagy a Diótorta a tuti választás. Ezekkel eddig sosem fogtam mellé. Előbbiek hamar elkészülnek, utóbbiak munkásabbak.

3. Recept után vagy kreativitásodból táplálkozva készíted az ételeket?
-Vannak korszakaim, amikor szinte csak és kizárólag magam ötletelek, máskor meg képtelen vagyok újat kitalálni. És vannak olyan időszakaim is, amikor egy recept inspirál, és abból alakítok ki valamit a saját számíze szerint. De úgy gondolom, ezzel legtöbben így vagyunk.

4. Szereted-e, ha más főz neked, kritizálod-e (magadban) az ételt, és aztán otthon nekifutsz-e, hogy tökéletesítsd?
-Ha olyasvalaki kényeztet, akinek a főztjét szívesen eszem, akkor nagyon is. Máskülönben eléggé kritikus vagyok, ráadásul meglehetősen válogatós is. De persze udvariasságból csendben maradok, ha valami nem ízlik, vagy szerintem nem jól van elkészítve. :D
Párszor az is előfordult már, hogy egy vendégségben kóstolt ételt én magam is elkészítettem, és azóta is nagy becsben vannak ezek a receptek.

Pitelány kérdései pedig ezek voltak:

1. Melyik az az alapanyag, ami nélkül nem tudnád elképzelni a főzést?
-Azt hiszem, a hagyma. Alig van olyan receptem, amiben ez a nagyszerű zöldség ne szerepelne. :D

2. Hány évesen kezdtél a konyhában sürgölődni?
-Már egészen kicsi koromban figyeltem, hogyan ügyködik Apukám a konyhában, illetve azt is szerettem nézni, ahogy Mami készítette a derelyét. Valójában azonban csak huszonévesen kezdtem el főzni.

3. Mi volt az első "műved"?
-Erre a kérdésre nem könnyű felelnem, de talán a tojásos krumpli. (Persze hagymával :D )

4. Hogy néz ki az álomkonyhád?
-A kérdés nagyon jókor jött, mert pont a napokban szerelik be az új konyhabútort, ami már közelít az álomkonyhához, de azért még tudnám fokozni. :D Többféle stílus is tetszik, de igazából egy szép nagy, világos, kertre néző konyhára vágyom konyhaszigettel a közepén. Egyszerre legyen letisztult és elegáns, modern, mégis klasszikus.

Talán lesznek, akik nem értenek majd velem egyet, de a játék egyik szabálya számomra kicsit furcsa, mert bár rengeteg blog van, amiknek tovább lehet adni a díjat, én mégis túl soknak találom azt a 11-et. Bizonyára ez az ”award” is gyorsan körbejár, és mire én odaítélem valakinek, addigra ő már talán kapott mástól, és esetleg nem fog örülni, hogy megint válaszolnia kell 4 kérdésre, ill. korábban már valószínűleg ő is kiválasztott 11 blogot, és úgy sem fog újabb 11-en gondolkodni. Éppen ezért én most megtöröm a hagyományt, és csupán 3 blogot választok. Bízom benne, hogy ezért nem fogtok megkövezni. :D

Nekik adom át a díjat:


Edinának - Home Bisztro
Pixie-nek - Jépatojta van
Tímeának és Jázminnak - Ketten a konyhában


Kérdéseim:

  1. A gyorsan elkészülő ételek híve vagy, vagy inkább szívesen „elmolyolsz” a konyhában?
  2. Melyik az az étel, amit 2 héten át is képes lennél megenni?
  3. Melyik kedvenc ételedről lennél képes lemondani örökre?
  4. Melyik az az étel, amit nagyon szerettél volna megörökölni pl. a nagymamádtól, de valamiért nem volt lehetőség leírni a receptet?


 

Zöldséges burgonya










Ismét olyan étel került az asztalra, ami önmagában is megállja a helyét. Mivel elég laktató, ha levest eszünk előtte, egytálételként is bőven elég lehet. Természetesen köretként is fogyaszthatjuk. Így tettük most mi is – szalonnával göngyölt, hagymás sült virslihez ettük.
Más zöldségekkel is készíthetjük, pl. brokkolival, kukoricával, karfiollal, stb., vagy mindezek keverékével. Tehetünk rá több sajtot is, bár szerintem ez a kevés is elég.









Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg főzni való krumpli (pl. Balatoni rózsa, tisztítva mérve)
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg zöldborsó
6 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás
1,5 dl tejszín
1 dl tej
2 ek. ételízesítő vagy bármilyen fűszerkeverék (tartósítószer és ízfokozó mentes)

3 dkg zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű rozsliszt)
1 ek. olíva- vagy kókuszolaj

elkészítés:

  1. A meghámozott krumplit 0,5 cm vastag karikákra szeljük, és szépen elosztva, 2 rétegben, körkörösen lerakjuk a kiolajozott sütőtálban.
  2. A répát megpucoljuk, kis kockákra aprítjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a borsót, és a répával együtt puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és elosztjuk a krumplin.
  3. Egy kis tejkiöntőben villával felverjük a tojásokat, simára keverjük a liszttel, majd apránként felöntjük a tejes tejszínnel. Ételízesítővel és szükség szerint sóval ízesítjük, alaposan elkeverjük és ráöntjük az ételre.
  4. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 30 percig pároljuk, majd villával ellenőrizzük, hogy a krumpli megpuhult-e. Ha igen, akkor fólia nélkül pirulásig sütjük és tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc


Tipp:
Ha marad belőle, akkor felturbózhatjuk kolbásszal, és tejfölt is hozzákeverve, serpenyőben összemelegíthetjük. Így egy nagyon finom rakott krumplivá alakíthatjuk. :)