2015. július 6., hétfő

Sajtos-répás burgonyafelfújt






Ritkán készítek felfújtat, pedig szeretem. Az édeset és a sósat is. Mivel azonban sós változatot ilyen kis szufléformában még sosem csináltam, csak édeset, ezért most kedvet kaptam hozzá. Kíváncsi voltam a krumpli-répa kombóra sajttal bolondítva, és meg kell mondjam, nekem nagyon ízlett. Sajnos a Kutyinyekről ez nem mondható el, ő valamiért a sárgarépa és a tojás ízét nem kedveli együtt. Egy adagot azért megevett, de nekem maradt a java - az én legnagyobb örömömre. :)
Előételnek vagy könnyű vacsorának szerintem remek választás ez a belül krémes, kívül csöppet ropogósabb finomság.









Hozzávalók 4 db, 10,3 cm átmérőjű felfújtformához:

20 dkg burgonya (tisztítva mérve)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt, esetleg parmezán
2 tojás
2 dl tejszín
5 dkg liszt
néhány bazsalikomlevél
őrölt zöld bors
őrölt szerecsendió

vaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A krumplit és a répát meghámozzuk, előbbit nagy, utóbbit kis lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. A kétféle zöldséget, a megtisztított, áttört fokhagymát és az összetépkedett bazsalikomleveleket összeforgatjuk a reszelt sajttal.
  3. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a sajtos zöldségekhez keverjük. Hozzádolgozzuk a lisztet is.
  4. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan az előbbi masszához forgatjuk.
  5. Négy felfújtformát vagy egy kis sütőedényt alaposan kivajazunk és beszórjuk zsemlemorzsával.
  6. Megtöltjük a masszával úgy, hogy az edények ¾-éig érjen, és előmelegített sütőben, a középső rácsra téve aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha belül krémes, de már nem folyékony. Azonnal tálaljuk.

Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy a krumplit és a répát megfőzzük, áttörjük, majd miután langyosra hűltek, elkeverjük a fokhagymával, a bazsalikommal és a reszelt sajttal. Ezután hozzákeverjük a tejszínes tojássárgáját, majd pedig a fehérjehabot.
Ha nincs felfújtformánk, kisebb, pl. 20,5 cm x 20,5 cm-es sütőtálban is megsüthetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc



 

















Az étel BergHOFF sütőedényben készült.


 

A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.