2014. január 27., hétfő

Cicás málnahab-roló






Végre sort kerítettem rá, hogy a 21. SAD!-ra én is megsüssem a magam édes „macskásságát”, hiszen az mégse járja, hogy én vagyok a játék háziasszonya, és pont én ne készítsek cicás sütit. Illett tehát nekem is kiötölnöm valamit. Most saját magam is megtapasztalhattam, milyen nehéz témát találtam ki, ui. eltartott pár napig, mire kialakult, hogy milyen süti legyen, hogy nézzen ki, hogyan tudom én azt megvalósítani, stb. Persze épp ez volt benne a jó – én magam is kihívásnak éreztem. Aztán egyszer csak hopp, megszületett a nagy ötlet! :D
Csak a macskafarok és a macskabajusz hiányzik egy kicsit, de mire eszembe jutott, hogy az is kellene, addigra már késő volt. Utólag kitaláltam, hogy a farkincát marcipánból is ki lehet alakítani – bár szerintem az nem illik annyira ehhez a sütihez –, ill. a bajuszkákat csokiból is meg lehet rajzolni és utóbb rábiggyeszteni a cicapofikákra. Sebaj, ez most ilyen lett! :
Mivel Anyáék minden sütimből kapnak, erről se maradtak le. Amikor Anya meglátta a nyúlánk cicusokat, széles mosollyal kísérve dicsérte őket, én meg nagyon vigyorogtam a kedves szavak hallatán. Szerencsére az ízeket is sikerült eltalálni, úgyhogy anyukám kétszeresen is örült a sütinek.









Hozzávalók 6 habrolóhoz:

Rolókhoz:
4 lap fagyasztott leveles tészta
1 tojás + kevés víz a kenéshez
½ mk őrölt fahéj + 5 dkg kristálycukor a szóráshoz
12 cukorgyöngy (cicaszemekhez)
cukormáz (cicaorrokhoz és ragasztóanyagnak)
3-4 kocka étcsokoládé (cicapofikhoz vagy bajuszhoz)

Málnahabhoz:
6 dkg fagyasztott málna
2 ek porcukor
2,5 dl tejszín
1 cs. habfixáló

elkészítés:

  1. A tojás sárgáját elkeverjük egy kevés vízzel. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral.
  2. A mirelit leveles tésztát kiolvasztjuk, majd egyenként, nem túl vékonyra kinyújtjuk és 1,5-2 cm széles sávokat vágunk belőlük.
  3. A tésztacsíkokat feltekerjük a habroló formákra, megkenjük a vízzel elkevert tojással és körben megszórjuk a fahéjas cukorral.
  4. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, egymástól távol, állítva rátesszük a habrolókat és 180°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk, majd óvatosan, enyhén csavaró mozdulattal levesszük a formáról a kész rolókat.
  5. Miközben a rolók még sülnek, elkészítjük a cicafejeket: a megmaradt tésztából sablon segítségével késsel kivágjuk a fejeket, és amikor a rolók már megsültek, ezeket is betesszük a sütőbe. Kb. 6 perc alatt készülnek el, a tészta vastagságától függően.
  6. Ha a cicafejek kihűltek, kevés cukormázból pöttyöket nyomunk a szemük helyére és ráültetjük a cukorgyöngyöket.
  7. Az orrocskákat és a pofikákat is megrajzolhatjuk cukormázból, de olvasztott csokiból is. Hagyjuk, hogy megdermedjenek. (Én a pofijukat olvasztott csokiból rajzoltam meg. Ha macskabajuszt is szeretnénk, akkor alufóliára megrajzolhatjuk azt csokiból, és ha már megdermedt, a cicák orra alá ragaszthatjuk egy pötty cukormázra ültetve.)
  8. A habhoz a málnát egy lábosban 1 ek cukorral sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
  9. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk az 1 ek porcukorral elkevert habfixálót és kemény habbá verjük.
  10. Óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt málnalekvárt, habzsákba kanalazzuk és betöltjük vele a habrolókat.
  11. A rolók felső, szűkebb végére is nyomunk egy keveset a málnahabból, és erre ültetjük a cicafejeket.
  12. A cicafejek alá, nyakkendő gyanánt nyomunk 1-1 kis habrózsát és már tálalhatjuk is az édességet.