2015. december 8., kedd

Diós-fehér csokis sütemény (gluténmentes)

 







Ünnepek idején, amikor olyan sok finomságot kell nekünk, háziasszonyoknak elkészíteniük, nem mindig vágyunk arra, hogy bonyolultabb, sok időt igénylő süteményt tegyünk az asztalra. Ilyenkor jól jönnek a muffinhoz hasonló gyorsasággal elkészülő édességek, mint amilyen ez a sütemény is. Arról nem is beszélve, hogy ha már olyan sok édességet eszünk karácsony táján, akkor nem árt ha kicsit egészségesebb formában készítjük el.
Sajnos mi a Kutyafüllel nagyon tésztásak vagyunk, legyen az kelt, bármilyen édes vagy főtt tészta. Mostanában igencsak túlettük magunkat ezekből, ezért most finomliszt helyett egy eddig általam még sosem használt liszttel, rizsliszttel dolgoztam. Meg kell mondjam nagyon pozitív a véleményem róla, mert egyrészt úgy vettem észre, szinte semmit sem kell átvariálni a recepteken, egy az egyben helyettesíthetjük vele a fehér lisztet, és még finom is. Részemről egyértelmű, hogy ezentúl sűrűn fogom használni. :)

A képeken látható szív karácsonyfadíszért pedig köszönet Ági barátnőmnek. Az ő keze munkáját dicséri; nemrég kaptam tőle ajándékba. ♥









Hozzávalók 8 darabhoz (4 személyre):

15 dkg rizsliszt
10 dkg darált dió
½ cs. sütőpor
1 citrom lereszelt héja
10 dkg fehér csokoládé
6 dkg arany mazsola
csipet só
10 dkg puha vaj
11 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
1,5 dl natúr joghurt
1 dl tej
vaj a forma kikenéshez
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a dióval, a sütőporral és az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával.
  2. A csokoládét és a mazsolát kis darabokra vágjuk, és a lisztes keverékhez adjuk.
  3. A tojásokat a kétféle cukorral habosra kavarjuk, alaposan eldolgozzuk a puha vajjal, elkeverjük a joghurttal és a tejjel, majd hozzáforgatjuk a diós-csokis-mazsolás lisztet.
  4. A sütőformát alaposan kivajazzuk, 8 mélyedésbe 2-2 evőkanál tésztamasszát teszünk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A süteményeket a tepsiben hagyva hagyjuk kihűlni, majd késsel óvatosan elválasztjuk a forma oldalától, és mindegyiket rácsra tesszük. (Az én sütőformám pereme olyan könnyen lejön a süteményről, hogy még forrón lehúztam róluk, és azonnal rácsra tettem, hogy gyorsabban hűljenek.)
  6. A tetejüket meghintjük porcukorral és tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A tészta muffintepsiben is megsüthető, de akkor a mélyedéseket színültig megtöltve 12 db süteményünk lesz.
A tetejére fehér csokoládéból és tejszínből ganache-t is készíthetünk, és pluszban akár még kókuszreszelékkel vagy bármilyen szórócukorral díszíthetjük.


Megjegyzés:
A sütemény sütéséhez ezt a sütőformát használtam.