2014. május 28.

Tejszínes cukkinikrémleves petrezselyemmel





A rántott cukkiniért odavagyok, viszont semmilyen más formában nem eszem meg. De nem is zárkózom el teljesen a másféle elkészítési módoktól. Éppen ezért most kipróbáltam, milyen lehet levesnek. Elsőre nem mertem saját receptet kiagyalni, hanem a világhálót hívtam segítségül. Találtam is néhány izgalmasnak tűnő leírást, és erre az alábbira esett a választásom. Csak a mennyiségekkel variáltam egy kicsit, ill. tettem bele petrezselymet is, nehogy megint rám fonnyadjon. Kijelenthetem, hogy a cukkinit ezentúl nem csak rántva fogom megenni. :) Az örömömmel nem voltam egyedül, mert a Kutyafül közölte, hogy ez bizony nagyon ízlik neki. Úgy belakott belőle, hogy nem is kért főételt. :D




Hozzávalók 2 személyre:

35 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyemzöldje
2,5 dkg vaj
1 ek. liszt
7 dl csirkehús alaplé
1 tojássárgája
0,5 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió

2 szelet pirítós kenyér a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A cukkinit alaposan megmossuk, végeit levágjuk, és 5 dkg kivételével héjastól felkockázzuk.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit lereszeljük, vagy nagyon finomra aprítjuk, utóbbit áttörjük, és 2 dkg vajon mindkettőt megdinszteljük.
  3. Rátesszük a cukkinit, összeforgatjuk, pár percig pároljuk, majd rászórjuk a lisztet, és felöntjük az alaplével.
  4. Megfűszerezzük, felforraljuk, és addig főzzük, amíg a cukkini meg nem puhul. Botmixerrel pépesítjük, majd a levest levesszük a tűzről.
  5. A tojássárgáját elhabarjuk a tejszínnel, a leveshez csorgatjuk, majd a tűzre visszatéve, éppen, hogy csak összemelegítjük. Beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet.
  6. A félretett cukkinit csíkokra vágjuk, 0,5 dkg vajon kissé megpirítjuk, majd a levesbe tesszük. A kész leveshez pirítós kenyeret kínálunk.