2012. július 30., hétfő

Darált húsos rántotta hagymás kenyérrúddal






Imádok turbózni, vagyis tartalmasabbá, ízletesebbé tenni az egyszerű, unásig ismert ételeket. Ráadásul a maradékok ilyen módon nagyszerűen felhasználhatóak. Egy ilyen rántottához pedig csakis saját sütésű kenyér dukál, ezúttal éppen hagymás, akárcsak maga a rántotta.

Mivel ez egy újrafotózott étel, ezúttal nem darabosra sütöttem a rántottát, hanem formailag omletthez hasonlóan, illetve most nem kenyeret, hanem ropogós héjú kenyérrudakat készítettem hozzá. De hogy azokat, akik korábban már látták ezt a bejegyzést, ne érje meglepetés az eredetileg itt szereplő kenyér eltűnését illetően, ezért rájuk gondolva meghagytam a receptjét. Lehet választani kenyérrúd és kenyér között, bár ez utóbbi fotója itt már nem látható.













Hozzávalók 2 személyre:

Kenyérrudakhoz:
10 dkg finomliszt
2,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kis fej lila hagyma
75 ml langyos víz
7,5 g friss élesztő
1 mk só
½ mk cukor
1 ek olívaolaj + egy kevés a kelesztőtál kikenéséhez és a kenéshez

Rántottához:
15 dkg darált sertéshús (vagy maradék kész darált hús)
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 egészen kicsi jalapeno paprika vagy hegyes erős paprika
1 tk őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors

6 tojás
5 dkg trappista sajt
0,5 dl tej
1 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A kenyérrudakhoz az élesztőt simára keverjük a cukorral és egy kevés vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék vízzel és a hagymával összeállítjuk.
  4. Dagasztás közben a tésztát a serpenyőbe tesszük, „kitöröljük” vele a maradék olajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen be nem szívta azt. Kiolajozott kelesztőtálba téve, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  5. A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, rudakká sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  6. Ha megkelt, tetejüket megkenjük olajjal, és 210°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácsra téve, alul-felül sütéssel, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
  7. A rántottához a sajtot 0,5 cm-es kis kockákra daraboljuk. A paprikát megmossuk, magházát kivesszük, húsát felaprítjuk.
  8. A kétféle hagymát megtisztítjuk, a fokhagymát áttörjük, a lila hagymát felaprítjuk, és ez utóbbit a jalapeno paprikával együtt serpenyőben, felhevített olajon megdinszteljük.
  9. A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, hozzákeverjük a darált húst, és készre sütjük.
  10. A tojásokat a tejjel felverjük, sózzuk, ráöntjük a darált húsra, rászórjuk a sajtkockákat, és miután az egyik oldala megsült, konyhai fa lapáttal középen négybe vágjuk, mindegyik darabot óvatosan átfordítjuk, és készre sütjük.
  11. A kész rántottát kitálaljuk, és kenyérrudakat kínálunk hozzá.

A receptben korábban szereplő hagymás rozskenyér receptje:
 
30 dkg kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
1 tk só
1 dl 20%-os tejföl
kb. 1,3 dl langyos víz

1 ek méz 
2 dkg élesztő

elkészítés:

  1. A vízben feloldjuk a mézet, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. Közben megtisztítjuk a hagymát, felaprítjuk, és 2 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a hagymát, és megdagasztjuk.
  3. 1 evőkanál olajjal kikent tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. A tésztát finoman átgyúrjuk, nyújtófával vagy kézzel téglalap alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és így is kelesztjük még 20 percet. (A kelesztési idő felénél a kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen ferdén bemetsszük.)
  5. 180ºC-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük, majd a tetejét átkenjük hideg vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.

























4 megjegyzés:

  1. Atyám! Mennyire guszta! Csípem nagyon az ilyen turbózott ételeidet! :) Nagyon finom lehet! Most szívesen megkóstolnám, annál is inkább, mert még nem reggeliztem. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De aranyos vagy, köszi! :) Azt hiszem, nem csak én, de te is nagyon értesz a turbózáshoz. ;) De hogy ne csak beszéljünk róla, küldök is egy szép nagy adag turbózott rántottát kenyérrudakkal megtámogatva, turbósebességgel, nehogy éhen maradj. ;)

      Törlés
    2. De jó dolgom van! :) Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
    3. Ez a minyimum, kérem szépen. :D ;)

      Törlés