2014. június 18., szerda

Zöldséges lepény






Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár - valószínűleg - egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből, és ezt képes voltam erre a napra időzíteni. :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele liszt lett teljes kiőrlésű, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Ráadásul főtt krumplit is tettem a tésztájába. A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen egyáltalán.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát.










Hozzávalók 1 lepényhez:

Feltéthez:
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 ek mangalicazsír
1 tk ételízesítő
1 tojás
2 ek 12%-os tejföl

Tésztához:
20 dkg krumpli (tisztítva mérve)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl burgonya főzőlé
1 tk só
1 tk cukor
1 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, a répát kisebb, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A hagymát a paprikával együtt a zsíron pirulásig sütjük.
  3. Közben a répát gőz fölött megpároljuk, majd amikor már félpuha, hozzáadjuk a borsót és készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A tojást szétválasztjuk, villával felverjük, elkeverjük a tejföllel, a zöldséges alaphoz adjuk.
  5. A krumplit sós vízben megfőzzük, a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget, a krumplit hűlni hagyjuk, majd áttörjük.
  6. Egy tálban a liszteket elvegyítjük a sóval és hozzáadjuk a főtt krumplit.
  7. Az élesztőt a cukorral és 1 ek kenyérliszttel simára keverjük 1 dl krumpli főzőlében, és letakarva felfuttatjuk.
  8. A felfuttatott élesztőt a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat is, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  9. Ha megkelt, lisztezett felületen vagy akár sütőpapíron 6-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket és addig kelesztjük még, amíg a sütő bemelegszik.
  10. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc