2014. június 18.

Zöldséges lepény




Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár –vélhetően – egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert (időjárástól függetlenül) mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből. De ezt képes voltam erre a napra időzíteni! :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele lett teljes kiőrlésűből, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Sőt, még főtt krumplit is tettem a tésztájába! A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát. :)

Hozzávalók 1 lepényhez:

a tésztához:
20 dkg krumpli (tisztított mennyiség)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl krumpli főzőlé

a feltéthez:
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek. mangalicazsír
1 tk. ételízesítő
1 tojás
2 ek. tejföl (nálam 12% szírtartalmú)

elkészítés:
  1. A tésztához a felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük (a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget) és hűlni hagyjuk. Áttörjük, és a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk.
  2. Az élesztőt 1 dl krumpli főzőlében elkeverjük a cukorral, 1 evőkanál kenyérliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt a többi főzőlével a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A feltéthez a hagymát finomra, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és a zsíron – előbb lefedve, majd fedő nélkül – pirulásig sütjük.
  5. A kis kockákra vágott répát gőz fölött előbb félpuhára, majd a borsót is hozzáadva, készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás-zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Hűlni hagyjuk.
  6. A tojást elkeverjük a tejföllel, és a zöldséges alaphoz dolgozzuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon vagy sütőpapíron fél centi vastag téglalapra nyújtjuk, tepsibe fektetjük és ráhalmozzuk a zöldséget. Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, majd készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve kínáljuk.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc