2017. június 14.

Virslis pite







A hűtőben árválkodó virslit már nagyon el akartam használni, de főtt virslinek egy ideje már túl egyszerűnek érzem. Persze néha kell az is, de most inkább pitetöltelékként szerettem volna látni. A póréhagyma is ajánlkozott – „ő” is régóta várt már a sorára, úgyhogy most egyazon ételbe kerültek. Finom ebéd lett belőle, és majdnem nem maradt belőle másnapra. :D






Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:

Tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
17,5 dkg zabpehelyliszt
18,75 dkg vaj
1 ½ tojás
1 ek. cukor
1 csapott tk. só
kb. 30 ml hideg víz

Töltelékhez:
5 szál frankfurti virsli darálva
1 nagy póréhagyma
1 nagy sárgarépa felkockázva, párolva
3 dkg vaj
1 púpozott ek. zöldfűszeres citrombors
kashmiri csili

8 dkg tejföl
1 tk. mustár
1 és ½ tojás
1 ek. tönkölyzsemléből nyert zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékossá dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 30 cm átmérőjű kör alakúra kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a piterácsozóra fektetjük és áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon.
  3. A rácsbetétet a tésztával együtt kiemeljük a mintázó alsó részéből. A rácsos tésztát a betéten hagyjuk, ráfektetjük a pitesütőformát, rányomjuk, hogy a forma széle elvágja a tésztát és a rácsos tészta ilyen módon akkora legyen, mint a sütőforma. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.
  4. A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, 27 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, a sütőformába illesztjük, és villával több helyen megszurkáljuk. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük annyi időre, ameddig a tölteléket elkészítjük.
  5. A töltelékhez a felforrósított vajon megdinszteljük a felaprított pórét, hozzáadjuk a párolt répát, a darált virslit, és a fűszerekkel meghintve 5 percig sütjük. Miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejföllel, mustárral simára dolgozott, felvert tojást.
  6. A tésztakosarat meghintjük a zsemlemorzsával, elosztjuk benne a tölteléket, majd körkörösen elrendezzük és kissé belenyomkodjuk a kockára aprított mozzarellát.
  7. A rácsbetéten lévő tésztát óvatosan a töltelékre borítjuk, majd a pitét előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. A sütőformában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tányérra helyezzük. A tetejét petrezselyemlevélkékkel díszíthetjük, és melegen tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc