2022. november 8.

Palóc laska (krumplilaska)

 

 


 
Egymás után két weboldalról is szembe jött velem a krumplilaska, és mivel már első látásra megtetszett, a 2. jel(zés)re már egyértelmű volt, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. A kamrában lévő krumpli egyébként is felhasználásért kiáltott. Annyi laska lett belőle, hogy egy 4-5 tagú család is jóllakott volna, legalábbis szerintem betöltve 1 személyre bőven elég belőle 3 darab.
Már akkor vigyorogtam, amikor összeállt a tészta, és látszódott, hogy jól nyújtható állagú. Azonnal eszembe jutott imádott tortilla lapom, amin én képes lennék évekig elélni. :D Amikor a laska a serpenyőben elkezdett hólyagosodni, majd másik kedvencemhez, az india naanhoz hasonlóan felfúvodott, szó szerint ujjongtam. Nem tudom, mi ez nálam, de én tényleg úgy tudok örömködni az ilyen csudaságoknak, mint egy ovis. :D Szóval egyértelműnek látszott, hogy a laskával való találkozásom is karmikus, akárcsak a fent említett másik két lapos, kerek tésztával. :)
Ízre a laska szerintem palacsintaszerű, és puha, mint az indiai lepénykenyér, lehet hajtogatni, tekergetni, nem törik, mint a tortilla (ha nem vagyunk elég gondosak). :)
Mivel tejföl és sajt mindig van itthon, én azzal töltöttem meg, és egy kis lila hagymával, tarka borssal bolondítva ettük, boldogan hümmögve, vigyorogva és fittyet hányva a ködös, párás időre. :)
Közben az jutott eszembe, milyen szerencse, hogy olcsón is lehet ilyen finomakat készíteni, de gyorsan visszaszívtam, még mielőtt kimondtam volna, mert a krumpli az ára alapján manapság nem éppen tartozik ebbe a kategóriába. De legalább a liszten kívül nincs benne egyéb hozzávaló, így azért ez az egyszerű étel mégsem számít olyan drágának. ;)

 


Hozzávalók 14 darabhoz:

50 dkg krumpli (hámozott mennyiség; én Balatoni rózsakrumplit használtam)
20 dkg finomliszt (vagy amennyit felvesz)
1 mk. só

elkészítés:
  1. A meghámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és azon melegében áttörjük. Teljesen kihűtjük.
  2. Megsózzuk, és (2-3 adagban) hozzágyúrjuk a lisztet. Akkor jó, ha nem ragad, de nem is túl lisztes, és jól nyújtható.
  3. A krumplitésztát kétfelé vesszük, rudakká sodorjuk, majd 7-7 darabra vágjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük.
  4. A (kb. 50 g-os) golyócskákat enyhén lisztezett munkalapon kb. 2 mm vastag, 15-17 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és felhevített, zsiradékmentes serpenyőben kis-közepes lángon mindkét oldalukon hólyagosra sütjük. (Vigyázat, a laska gyorsan sül! Néhány sütés után érdemes kitörölni a serpenyőbe hullt lisztet.)
  5. A kisütött tésztalapokat tányérra szedjük, és fogyasztásig konyharuhával letakarjuk. Hagyományosan egymásra tornyozzuk, miközben mindegyiket megkenjük kevés olvasztott disznó- vagy kacsazsírral.
Megjegyzés:
A palóc laskát eredetileg házi füstölt szalonna kisütött zsírjával kenik meg, és háromszög alakúra hajtják.
Úgy is készíthetjük, hogy a serpenyőt pici zsírral beecseteljük, és azon sütjük ki a laskát. Én így még nem próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy nem rontja el.

Tipp:
Megkenhetjük túróval, tejföllel, halmozhatunk rá pirított hagymát, pirított káposztát, de édesen is ehetjük – pl. lekvárral, cukrozott dióval, mákkal stb.
Én fokhagymás tejföllel kentem meg, és lila hagymát, reszelt sajtot halmoztam rá.