Olyan régen sütöttem kiflit, hogy éppen itt volt az ideje. Ahogy sorra tekergettem őket, egyszer csak azon kaptam magam, hogy valami agyi rövidzárlat folytán az egyiknek a végeit összecsippentettem. :D Úgy megtetszett ez a kör alakú kiflike, hogy a maradék tésztát is ilyen formában készítettem el. Persze nem idegen tőlem a „körösítés”, hiszen kalács esetében már nem egyszer csináltam ilyet.
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
1 dl habtejszín
2 dl víz
Kenéshez:
5 dkg olvasztott vaj
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott mk. fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
elkészítés:
- A tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, simára keverjük egy kevés langyos vízzel, valamint egy kis liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a langyos tejszínt a többi vízzel, a langyos olvasztott vajat, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és liszttel hintett felületen negyedórát letakarva pihentetjük.
- A tésztagombócokat olajjal vékonyan megkent felületen háromszög alakúra és a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és a felületüket megkenjük fűszeres olvasztott vajjal.
- Szorosan feltekerjük, kör alakúra meghajlítjuk, és a végeket összedolgozzuk. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percet.
- A kiflik tetejét és a kiflik között lévő sütőpapírt is bespricceljük vízzel, és a tepsit előmelegített sütőbe toljuk.
- A megsült péksütiket tortarácsra szedjük és így hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc