2017. március 24.

Hajtovány kétféle töltelékkel








Idejét sem tudom, mióta szemezek ezzel a péksütivel. Egy időben, sok egyébhez hasonlóan, ez is igen felkapott volt a különféle gasztroblogokon. De ahogy az már csak lenni szokott nálam, mindig fáziskésésben vagyok, és csak jóval azután készítem el a korábban nagy népszerűségnek örvendő ételeket, hogy a trendiségük már lecsengett. :D A hajtovány kapcsán nem is értem, miért vártam ilyen sokáig, hiszen ez a sós sütemény igazából olyan, mint a különböző töltelékkel készülő csigák. Márpedig én azt elég gyakran szoktam sütni. A különbség csak annyi, hogy a tésztakígyót nem egyenesre vágjuk, hanem srégen, vagyis háromszögekre, és nem fektetve sütjük, hanem állítva, mármint úgy, hogy a feltekert rétegek oldalra és nem felfelé néznek.
Mivel nem tudtam eldönteni, hogy csak sonkás vagy csak kolbászos legyen eme nagyszerű péksüti, ezért mindkét töltelék úgy döntött, hogy színre lép egyazon napon. A tölteléknél már csak én örültem jobban az aznapi premiernek, mert a kóstolás eredményeként vastapsot kapott a hajtovány. Ú
gyhogy, ha legközelebb csigasütésre adom a fejem, elképzelhető, hogy megint hajtovány lesz belőle. :D
Csak halkan jegyzem meg, hogy ezt is tejfölbe tunkolva faltuk.;)






Hozzávalók 24 darabhoz:

a tésztához:
37,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. cukor
1 csapott ek. só
0,5 dl napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej

a töltelékhez:
15 dkg lángolt kolbász
15 dkg jó minőségű felvágott (nálam füstölt, sült karaj)
15 dkg bármilyen reszelt sajt
5 dkg olvasztott vaj
1 kis tojás sárgája


a tetejére:
1 kis tojás
kömény- és szezámmag

elkészítés:
  1. A langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt 1 evőkanál tönkölyliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt és az olajat a sóval vegyített liszthez adjuk, és sima felületű tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a kis darabokra vágott kolbászt zsiradékmentes serpenyőben zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból, és hagyjuk kihűlni. Ledaráljuk és félretesszük.
  4. Ezalatt a tojássárgáját összekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, és kicsit dermedni hagyjuk.
  5. A megkelt tésztából 2 gombócot formázunk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  6. A tésztabucikat 35×35 cm-es négyzetlapokra nyújtjuk, és a felületüket megkenjük a tojásos vajjal.
  7. Az egyik lapot megszórjuk a ledarált felvágottal, a másikat a darált kolbásszal, majd mindkettőre sajtot reszelünk, és kicsit lenyomkodjuk. Mindkettőt felgöngyöljük, majd 12-12 háromszögre vágjuk.
  8. A hajtoványokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percet kelesztjük. A megkelt péksütik tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés, tipp:

A felgöngyölt tésztát nem szükséges teljesen átvágni, mert a rudat egyrészt így könnyebb a tepsire fektetni, és ott bejelölni a háromszögeket, másrészt ha darabjaira vágjuk, sütés közben hajlamosak eldőlni a hajtoványok. Amikor megsült, könnyen darabjaira lehet szakítani a jelölések mentén. Én ugyan nem hagytam egyben a tésztarudat, de szerencsére csak 2-3 háromszög borult meg sütés közben.