2017. március 24., péntek

Hajtovány kétféle töltelékkel







Idejét sem tudom, mióta szemezek ezzel a péksütivel. Egy időben sok egyébhez hasonlóan ez is igen felkapott volt a különféle gasztroblogokon. De ahogy az már csak lenni szokott nálam, mindig fáziskésésben vagyok, és csak jóval azután készítem el a korábban nagy népszerűségnek örvendő ételeket, hogy a trendiségük már lecsengett. A hajtovány kapcsán nem is értem, miért vártam ilyen sokáig, hiszen ez a sós sütemény igazából olyan, mint a különböző töltelékkel készülő csigák. Márpedig én azt elég gyakran szoktam sütni. A különbség csak annyi, hogy a tésztakígyót nem egyenesre vágjuk, hanem srégen, vagyis háromszögekre, és nem fektetve sütjük, hanem állítva.
Úgyhogy, ha legközelebb csigasütésre adom a fejem, lehet, hogy megint hajtovány lesz belőle. :D
Mivel nem tudtam eldönteni, hogy csak sonkás vagy csak kolbászos legyen-e eme nagyszerű péksüti, ezért mindkét töltelék úgy döntött, hogy színre lép egyazon napon. A tölteléknél már csak én örültem jobban az aznapi premiernek, mert a kóstolás eredményeként vastapsot kapott a hajtovány.
Csak halkan jegyzem meg, hogy ezt is tejfölbe tunkolva faltuk. :D






Hozzávalók 24 darabhoz:

Tésztához:
37,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
0,5 dl napraforgóolaj
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 tk. cukor

Töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
1 kis tojásnak a sárgája
15 dkg lángolt kolbász
15 dkg jó minőségű felvágott (nálam füstölt, sült karaj)
15 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, Cheddar vagy parmezán)

Tetejére:
1 kis tojás
kömény- és szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A langyos tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál tönkölyliszttel, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. A kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben kisütjük a zsírját. Kivesszük belőle a kolbászt, és ha kihűlt ledaráljuk. Félretesszük.
  4. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.
  5. A tojássárgáját összekeverjük a langyosra hűlt, olvasztott vajjal, és kicsit dermedni hagyjuk.
  6. A tésztadarabokat egyenként 35x35 cm-es négyzet alakúra kinyújtjuk, és a felületüket megkenjük a tojásos vajjal.
  7. Az egyik tésztalapot megszórjuk a ledarált felvágottal, a másikat a darált kolbásszal, majd mindkettőre sajtot reszelünk, és kicsit lenyomkodjuk. A tésztalapokat felgöngyöljük, majd laponként 12-12 háromszögre vágjuk.
  8. A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percig kelesztjük.
  9. A megkelt péksütemények tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
Akinek úgy szimpatikusabb, a háromszögekre történő szeleteléskor ne vágja át teljesen a felgöngyölt tésztát, mert az egészben hagyott tésztarudat egyrészt könnyebb a tepsire fektetni és ott bejelölni a háromszögeket, másrészt ha darabjaira vágjuk, sütés közben hajlamosak eldőlni. Amikor megsült, könnyen darabjaira lehet szakítani a jelölések mentén. Én nem hagytam egyben a tésztarudat, de szerencsére csak 2-3 darab borult meg sütés közben.