2013. július 8., hétfő

Császárszalonnával göngyölt csirkemáj kolbászos-rizses lecsóval





Régóta kacérkodom a baconbe bugyolált máj gondolatával, pedig kevés ennél egyszerűbb étel van. Most volt itthon máj és császárszalonna is, így végre elkészíthettem. Pontosan tudtam, hogy ízleni fog, hiszen mindkét hozzávalót szeretem, együtt pedig igazán jó párost alkotnak. A lecsó csak jobb híján került mellé köretnek, ill. a Kutyafülnek azt készítettem ebédre, mert a máj őt sajnos még mindig nem hozza lázba. Magam is meglepődtem, milyen jól kiegészítette egymást a máj és a lecsó, tökéletes nyári étel lett így belőle.
Lecsót egyébként tavaly csináltam először, és mivel alaposan szétfőzöm a paprikát és a paradicsomot, így már szívesen falatozom belőle én is.












Hozzávalók 2-3 személyre: 

kb. 30 dkg csirkemáj
20 dkg pácolt, füstölt császárszalonna (húsosabb fajta) 
őrölt fehér bors
 

Körethez: 
kolbászos-rizses lecsó 

elkészítés:


  1. Az egész májdarabokat középen kettévágjuk, az inakat eltávolítjuk róluk és mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk.
  2. Minden májdarabot 1-1 csík szalonnába burkolunk, tűzálló tálba sorakoztatjuk és előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a szalonna kicsit megpiruljon. Sütés közben egyet fordíthatunk rajtuk, hogy egyenletesen süljenek.
  3. Tálaláshoz mellészedjük a kész lecsót.


sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés 
sütési idő: kb. 30 perc