2012. július 30., hétfő

Hagymás-paprikás túrógaluska








Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt az egytálételt ne szeretné. Aki kedveli a hagymás-paprikás ízvilágot, de nem veti meg a túrót sem, az biztosan a 10 ujját is megnyalja ezután az étel után. Anya túrógaluskája szerintem boldogan lényegült át ezzé a turbózott változattá. Nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Nagyon sűrűn készítem, és hogyhogy nem, még kihűlve is finom. :D
Ha gyorsan elkészülő ebédre vágyunk, akkor ez telitalálat.







Hozzávalók 4 személyre:

Galuskához:

50 dkg házi túró (vagy bolti "tégla" túró)
4 tanyasi tojás
4-6 ek búzadara
2-4 ek finomliszt


Mártáshoz:

1 nagy fej vöröshagyma (kb. 25 dkg)
5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
2 ek őrölt pirospaprika (édes nemes)
2 ek mangalicazsír
2 púpozott ek 20%-os tejföl (elmaradhat)

10 dkg reszelt trappista vagy akár parmezán sajt a tálaláshoz (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A vöröshagymát finomra vágjuk (vagy lereszeljük, esetleg késes mixerrel leturmixoljuk) és a zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzákeverjük a fokhagymát és kis lángon, rövid ideig dinszteljük.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, illetve ha szeretnénk, 2 evőkanál tejfölt is keverhetünk bele.
  4. A tojásokat villával felverjük, megsózzuk, eldolgozzuk benne a túrót és hozzákeverjük a búzadarát. (A mennyiség változhat, lényeg, hogy ne legyen kemény.)
  5. Ha a dara megpuhult a túrós masszában, a lisztet is belekeverjük.
  6. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és evőkanál vagy teáskanál segítségével beleszaggatjuk a tésztát. A lángot közben mérsékeljük. (Hogy a galuskák egyenletesen főjenek, néhányszor megkavarjuk a vizet.)
  7. Ha feljöttek a víz felszínére, 1 percig még főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, rátesszük a paprikás hagymára és alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
  8. Hozzáadhatunk még 2-3 ek tejfölt is, és kicsit összerotyogtatjuk. Ha szükséges, még sózzuk.
  9. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és tálaljuk.











2 megjegyzés:

  1. Na jó! Most már tényleg ipari mennyiségű túrót kell vennem. :D Ez az étel valóban telitalálat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hajrá-hajrá! Úgy örülök, hogy megszeretted a sós túrós ételeket! :) Emlékszel, régebben pont a túrógaluskát ajánlgattam neked. ;)

      Törlés