2018. április 5.

Füstölt sonkás réteslepény








Húsvétkor nem vittük túlzásba a sonkaevést, és abból a kb. 1 kilónyiból, amit vettünk, kimaradt egy kevés. A maradék sonkához nem akartam újabb kalácsot sütni, vagy egyéb péksüteményre téve szendvicsként megenni, esetleg levest főzni belőle, viszont mindenképp fel akartam használni. Tavaly több étel is készült a kimaradt sonkából, de idén csak erre az egyre futotta, hiszen eleve nem sokat vettünk.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Először én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesből még gyorsabban elkészíthető, de én olyat csak végszükség esetén használok.






Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:

a leveles tésztához:
13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
1 csapott mk. só
kb. 20 ml jéghideg víz

½ tojás


a töltelékhez:

20 dkg füstölt, főtt sonka (pl. a húsvéti sonkából)
18 dkg Camambert sajt
1 póréhagyma
15 dkg tejföl
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 tojás
morzsolt oregánó
őrölt fehér bors

1 púpozott ek. zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A tésztához a sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalapra nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezt a műveletet még 2-szer megismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk és hűtjük.
  3. A kész tésztát kettévágjuk úgy, hogy az egyik kb. 22 dkg legyen. A nagyobbikat lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalapra nyújtjuk és a sütőformába fektetjük.
  4. A töltelékhez a megtisztított pórét háromba vágjuk, mindegyik darabot hosszában kettészeljük, és leveleire szedjük. A Camabert sajtot és a sonkát felszeleteljük.
  5. A tésztakosár felületét meghintjük zsemlemorzsával, és felváltva elosztjuk benne a pórét, a sajtot, valamint a sonkát.
  6. A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, a fűszerekkel, a reszelt pannónia sajttal, és egyenletesen elosztva a töltelékre öntjük.
  7. A megmaradt tésztát kb. 36x17 cm-esre nyújtjuk, és átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk. A tésztasávokat a pitére fektetjük és lekenjük felvert tojással.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és retekkel, savanyúsággal, vagy lehetőség szerint valamilyen friss salátával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő kb. 35 perc