A paradicsomot kimondottan szeretem, ha meg van főzve, és elsősorban főtt tésztával szoktam összekeverni. Főleg bolognai ragunak készítem, de újabban a húsmentes változatát is sűrűn szoktam csinálni, szintén bolognai módra. Ezt a mártogatót quesadillas mellé tálaltam fel, de tortilla csipszhez is tökéletes, ahogy most a képeken is látható. :)
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg darabolt paradicsomkonzerv
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 tk. morzsolt korianderlevél
őrölt római kömény
őrölt fekete bors
só
1 tk. cukor (elmaradhat, ha a paradicsom elég édes)
pár csepp frissen facsart zöldcitromlé
elkészítés:
- A vöröshagymát finomra vágjuk, a felforrósított vajon pirulásig sütjük, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva, további 1 percig sütjük.
- Rátesszük a paradicsomot, hozzáadjuk a koriandert, a római köményt, a borsot, a sót, és kb. 5 perc alatt puhára főzzük.
- A paradicsomdarabokat egy evőkanál hátával szétnyomkodjuk, és ha szükséges, cukorral utánaízesítjük.
- A mártást hagyjuk langyosra hűlni, majd tortillacsipsz vagy quesadillas mellé kínáljuk.
Tipp:
- Konzerv paradicsom helyett friss paradicsommal is elkészíthetjük. Ebben az esetben 3 nagy paradicsomot számoljunk – meghámozva és kivéve belőle a magokat, ill. a lében gazdag részét –, és adjunk hozzá 1 kis doboz sűrített paradicsomot is.
- A mártogatót főtt tésztával is elkeverhetjük, vagy meleg szendvicsre is tehetjük.