2017. október 25.

Csirkés-sajtos quesadillas paradicsomos mártogatóval








A Kutyafüllel mindketten odavagyunk a tortilláért, amiből egy ideje szinte mindig quesadillát készítek. Úgyhogy jobban mondva, a quesadilláért vagyunk oda. :D
Csak a tölteléken szoktam variálni, de leginkább bolognai mártáshoz hasonló ízesítéssel szeretjük. Most viszont inkább mexikóira, ám mégis egy csöppet olaszosra sikerült a töltelék. :D
Ezúttal mártogatót is gyártottam hozzá, és nem hagytam egészben a töltött tortillákat, hanem kisebb cikkekre vágtam, hogy tunkolni lehessen. :)
A tortillát is másként készítettem: a lisztek arányán variáltam, és olaj helyett kipróbáltam a vajjal készült változatot. Azt hiszem, így vagy úgy, de a quesadilla örök kedvenc marad. :)






Hozzávalók 4-8 személyre:

a tortillához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk. só
1 mk. sütőpor
5 ek. olvasztott vaj
1,5 dl meleg víz

a töltelékhez:
1 kisebb, egész (kb. 45 dkg) csirkemellfilé
kb. 2 ek. mexikói gyorspác fűszerkeverék
1 fej vöröshagyma
1 kisebb, piros húsú kaliforniai paprika
1 kis, zöld jalapeño csili
1 paradicsom
1 ek. méz
0,5 dl tejszín
4 ek. konzervkukorica
1 ek. aprított korianderlevél
3 ek. olvasztott vaj
20 dkg reszelt, fehér Cheddar sajt

a tálaláshoz:
paradicsomos mártogató

elkészítés:
  1. A tortillához a sütőporral, sóval vegyített kétféle liszthez adjuk a még meleg vajat, a meleg vizet, villával összekeverjük, és tésztává gyúrjuk.
  2. Nyolc gombócot formázunk belőle, majd lisztezett munkalapon, letakarva pihentetjük fél órát.
  3. A tésztagombócokat kissé ellapítjuk, 20 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és zsiradékmentes, felforrósított palacsintaütő serpenyőben kis-közepes lángon mindkét oldalukon hólyagosra sütjük.
  4. Amint eggyel elkészültünk, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többi lapot is kisütjük. Melegen tartjuk.
  5. A töltelékhez a húst apró kockákra vágjuk, beszórjuk a fűszerkeverékkel, és negyedórát állni hagyjuk.
  6. A félbevágott, vékonyra szelt hagymát, a nagyon apró kockákra vágott kaliforniai paprikával és a szintén felaprított jalapeño paprikával együtt a felforrósított vajon megdinszteljük.
  7. Rátesszük a húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra szelt paradicsomot, és néha megkeverve elforraljuk róla a levét.
  8. Rácsorgatjuk a mézet, 1-2 percig sütjük, majd felöntjük a tejszínnel, és kevergetve, majdnem teljesen elforraljuk a levet. Morzsolt korianderlevéllel ízesítjük, sózzuk még, ha kell, és végül hozzákeverjük a kukoricát. Hűlni hagyjuk.
  9. A tortilla lap egyik felére 2,5 dkg reszelt sajtot szórunk, elosztunk rajta egy adag húsos tölteléket, ráhajtjuk a szabadon hagyott tésztarészt. Ugyanígy töltjük meg a másik lapot, és párosával a zsiradékmentes palacsintasütő- vagy grillserpenyőbe fektetjük.
  10. Kis lángon mindkét oldalukat ropogósra sütjük, majd félbe vagy 4 cikkre vágjuk. Így járunk el a többi tortillával is, majd a mártogatóval együtt tálaljuk.

Megjegyzés:
Négybe vágva összesen 32 db quesadillát kapunk, ami 4 vagy 8 személyre elegendő attól függően, hogy előételnek vagy főételként kínáljuk. (Mártogató nélkül én 2 egész tortillát meg tudok enni, és ilyen módon akár 8 kis cikket is számolhatunk 1 személyre.)