2016. október 21.

Birsalmás tönkölyszelet







A telkünkön van egy nagyon beteg birsalmafa. Már akkor sem volt egészséges, amikor a kertet megvettük, de nem foglalkoztunk vele, mert egyikünk sem szereti a birsalmát, ill. amúgy sem szívesen permetezzük egyik fánkat sem. Az alma meg csak potyogott a földre, hogy táplálékul szolgáljon a rovaroknak. Volt idő, amikor olyan sok termést hozott, hogy nem volt szívünk az egészet az enyészetnek ajándékozni, hanem odaadtuk valakinek.
A fa most már olyan rossz állapotban van, hogy alig hoz termést, de néhány szem méretes almát mégis képes kifejleszteni. A szokásos, városból a telkünkre vezető egyik sétánk alkalmával láttam, hogy az almák már lepotyogtak, és most valahogy kedvet kaptam ahhoz, hogy megkóstoljam. Össze is szedtem néhány, még ép darabot. A másfél kilónyi termés belül bizony meglehetősen féregjárta állapotban volt, de a megmaradt gyümölcshús szerencsére éppen elégnek tűnt egy süteményhez. Több ötletem is volt, mi legyen belőle, és végül ez a pite kerekedett ki belőle. Naná, hogy ez is linzertésztás süti, bár ezúttal nem búzalisztből, hanem tönkölyből! Szándékosan nem fűszereztem fahéjjal vagy mással, hogy megmaradjon a birs természetes íze.
Bár a Kutyinyek 1 szelet után közölte, hogy a birsalma sajnos így sem a barátja. Én bezzeg egymás után 2 szeletet is bepusziltam, annyira ízlett. Mivel a Kutyának nem kellett, így Anyáéknak és nekem is több jutott! :)






Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez, 15 szelethez:

Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg őrölt mandula
15 dkg vaj
8 dkg barna nádcukor darálva
1 csapott tk. őrölt gyömbér
6 g sütőpor
1 tojássárgája
6 dkg tejföl

Töltelékhez:
80 dkg birsalma (hámozva, magozva mérve)
9 dkg barna nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg mazsola
5 dkg őrölt mandula
½ citrom leve

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A tésztához a mandulával, sütőporral, gyömbérrel elvegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és összegyúrjuk.
  2. A tésztát kettévágjuk, lisztezett felületen mindkettőt 30x20 cm-es téglalapra nyújtjuk, és az egyik tésztalapot kivajazott, liszttel megszórt tepsibe illesztjük. Villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzzuk.
  3. A másik tésztalapot alufóliával fedett vágódeszkára fektetjük, nejlonzacskóba húzzuk, és a tepsiben lévő tésztával együtt hűtőbe tesszük fél órára.
  4. A töltelékhez a meghámozott, magházától megfosztott, feldarabolt birsalmákat lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, és puhulásig főzzük.
  5. Szűrőkanálba öntjük, alaposan lecsepegtetjük, miközben a levéből felfogunk egy keveset. A mazsolát kis tálkába tesszük, felöntjük annyi főzőlével, hogy ellepje, és puhulni hagyjuk.
  6. A gyümölcsöt villával összetörjük, de épp csak annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a citromlevet, a lecsepegtetett mazsolát, és teljesen kihűtjük.
  7. A tepsiben lévő tésztát kivesszük a hűtőből, megszórjuk őrölt mandulával, elsimítjuk rajta a tölteléket, majd az alufólia segítségével ráfektetjük a másik tésztalapot, és több helyen villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, majd rácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  8. A csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, elsimítjuk a tésztán, és miután a máz megdermedt, a süteményt négyzetes szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés:

Az összeállított linzertésztát tapasztalatom szerint érdemes rögtön kinyújtani, mert így nem törik annyira, mint amikor először hűtjük, és csak utána nyújtjuk. A kisebb tepsiket a tésztával kibélelve is be lehet tenni a hűtőbe.

Tipp:
A tészta tetejét csokoládé helyett tejjel kevert tojássárgájával is megkenhetjük sütés előtt, vagy a tojásos kenést mellőzve, kihűtve meghinthetjük porcukorral – így klasszikusabb fajta süteményt kapunk.