2022. február 25.

Egyszerű pudingtorta

 


 


Amikor nincs kedvem vagy időm órákig molyolni a konyhában, de nagyon vágyom valami édesre, olyankor jól jön a könnyen és gyorsan elkészíthető desszert. Van egy olyan érzésem, hogy nem vagyok ezzel egyedül. :D Az alábbi recept az egyszerűsége okán abszolút beleillik a faék kategóriába, ugyanakkor mégis van benne egy kis plusz, ami különlegessé teszi a többi, formába öntött pudinghoz képest. Ez pedig a lapkasajt!!! Bizony, ez nem elírás! ;) Igaz, ami igaz, ipari hulladékot nem szívesen használok, márpedig a fent nevezett sajt pont az, de ezúttal kivételt tettem, mert hajtott a kíváncsiság. Ebből könnyen kitalálható, hogy nem saját ötlettől vezérelve vetemedtem ilyesmire, hanem egy videós receptnek köszönhetően, amit naná, hogy egy kicsit felturbóztam. :D
Én magam ugyan nem vagyok egy nagy pudingos, de a Kutyafül az utóbbi hónapok izgalmai közepette vagy 100 doboz bolti vaníliás pudingot kebelezett be, és hát lássuk be, ilyen módon a kuka műanyag poharakkal történő feltöltése nem éppen illik bele a mi környezetvédő szemléletmódunkba. Nem beszélve a bolti tiramisu dobozáról, aminek a vásárlásával meg én jártam élen, szintén a stressz okozta édesség utáni vágy rám nehezedő, szörnyű rémének köszönhetően. Bocsánat a többi vásárlótól, én voltam az a galád, aki lenullázta annak a bizonyos boltnak (ahová Ryan Gosling is szívesen járt, amikor hazánkban forgatott) az olasz desszertekkel megrakott dobozát, legalábbis ami a tiramisut illeti! :D
Egy szó, mint száz, ez a szilárd halmazállapotú formapuding csomagolóanyag-mentes, és még finom is, sőt számos lehetőséget rejt magában. :) Úgyhogy remélhetőleg kiváltja a Kutyinyek kedvenc bolti pudingját.
Nagyon bízom benne, hogy most már nyugis napok következnek, és ezzel talán leredukálódik az elfogyasztott pudingmennyiség – a bolti, legalábbis. :D
 
 



Hozzávalók 15-16 cm átmérőjű tortához:

6 dl tej
6 dkg cukor (vagy ízlés szerint; szerintem mehet bele akár 10 dkg is)
2 cs. Bourbon vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai, de ez esetben több cukor kell)
1 bio citrom reszelt héja
6 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 szelet natúr lapkasajt (nálam Allgäuer)
kókuszreszelék a tálaláshoz
reszelt citromhéj a díszítéshez

elkészítés:
  1. A keményítőt lábasba szórjuk, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a sajtot, és kis lángon felfőzzük.
  2. Egy kapcsos tortaformát vagy üvegtálat az alján és az oldalán is vékonyan kiolajozunk, beleöntjük a pudingot, és elsimítjuk a tetejét. Folpackkal letakarjuk, hűlni hagyjuk, és min. 4 órára hűtőbe tesszük.
  3. Az oldalát óvatosan elválasztjuk a karimától (vagy kiügyeskedjük az üvegtálból), levesszük róla a forma alját, és átfordítjuk egy tányérra.
  4. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel, reszelt citromhéjjal díszítjük, és cikkekre vágjuk.
Tipp:
  • Adhatunk hozzá mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt, és kedvünkre ízesíthetjük.
  • Készíthetünk kekszes alapot hozzá.
  • Tálalhatjuk lekvárral, bogyós gyümölcsökkel is.
Megjegyzés:
Szerintem elbírna több sajtot is. ;)