2018. július 27.

Rakott áfonya







Az utóbbi hetekben nem jeleskedtem az édességkészítés terén, és egy grillezéses, baráti összejövetelre készített meggyes linzertortát leszámítva, inkább jól behűtött görög dinnyét eszegettünk. :) A Kutyinyek viszont pár nap óta mondogatta, hogy jó lenne valami sütiféle. Bevallom, kicsit már nekem is hiányzott, és kánikula ide vagy oda, beizzítottam a sütőt emiatt a könnyed édesség miatt. Igen, könnyed, hiszen nyár lévén nem kívánjuk a nehéz süteményeket. Ez a rakott desszert inkább puding jellegű, belül krémes, és melegen vagy akár behűtve is egyaránt nyerő. A fekete áfonya használata nálam nem gyakori, de most kedvet kaptam hozzá, és szerintem jól választottam, mert kellemesen savanykás, ugyanakkor mutatós. Bár ez a kis bögrényi mennyiség nem valami sok, de ebéd után nekünk pont elég volt 1-1 adag. :)






Hozzávalók 4 személyre:

3 tojás
6 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
4,5 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1,5 dl habtejszín
1 csipet só
puha vaj + nádcukor a sütőformákhoz
4 púpozott ek. fekete áfonya + a tálaláshoz
2 dkg durvára vágott mandula

elkészítés:

  1. A tojásokat a porcukorral, a vaníliás porcukorral robotgéppel habosra kavarjuk, csomómentesre dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük a tejjel, valamint a tejszínnel.
  2. Az alján és az oldalán is kivajazott, nádcukorral behintett szufléformákba (vagy hőálló bögrékbe) 1-1 evőkanál friss (vagy kiolvasztott, lecsepegtetett mirelit) áfonyát teszünk, és mindegyik adagot felöntjük a folyékony tésztamasszával. A tetejükre durvára vágott mandulát szórunk.
  3. A formákat forró vízzel felöntött jénai tálba vagy kisebb tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk.
  4. A kész desszerteket tortarácsra szedjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Bármilyen más bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük.