2016. október 6.

Petrezselymes kenyér









Ez az egyszerű kenyér föladta nekem a leckét, pontosabban eléggé meggyűlt vele a bajom elsőre. Na jó, másodikra is egy csöppet. :D
Történt ui., hogy a képeken látható sütőformához gyors tönkölykenyér címen receptet is mellékeltek. A tészta az eredeti receptben folyós, nokedli állagú volt, nem úgy, mint itt alant, de dagasztás után nem kellett keleszteni, és azonnal a hideg sütőbe kellett tenni. Ennek eredményeként az amúgy szépen felpúposodott, de rondán kirepedt kenyér nehéz volt, és kicsit gumiszerű lett az állaga. A Kutyafülnek még így is ízlett, de én nem voltam vele kibékülve. Ha reggelire gyorsan valami kenyérszerűt akarunk az asztalra tenni, arra mondjuk, hogy elmegy, de azért mégsem nevezném kenyérnek.
Úgy gondoltam, teszek még egy próbát, de eltérek a javasolt készítési módtól. Maga a kenyér sem lett pont olyan, mert én kétfajta tönkölylisztet használtam, petrezselymet és olajat is tettem bele, valamint megbolondítottam egy kis maradék füstölt sóval. Dagasztás után kelesztettem, és csak azért is előmelegített sütőben sütöttem meg. A bibi csak az volt, hogy kelesztés közben kissé elfigyeltem, aminek nyomán a tészta kifolyt a formából. Ezt orvosolandó kiöntöttem belőle, majd újra vissza, és a 2. kelesztéskor már árgus szemekkel figyeltem, nehogy ugyanúgy járjak. Amint a kenyér a forma pereme fölé kezdett türemkedni, máris ment a sütőbe. Küllemre sajnos még mindig nem olyanra sült, amilyennek megálmodtam, de állagra így már nagyon is kenyérnek volt nevezhető. :) Így hát jöhetett a 3. nekifutás, amikor is kevesebb víz használatával, a lisztekkel még tovább variálva végre szemre is olyan lett, amilyennek megálmodtam. :) Tulajdonképpen már semmi köze az eredeti recepthez. :D








Hozzávalók 32x13x7 cm-es sütőformához:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg Graham-búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 ek. szárított petrezselyem
1 jó tk. füstsó
1 tk. fokhagymapor
1 ek. barna nádcukor
2 ek. olívaolaj
4 dkg friss élesztő
3 dl víz
1 dl tej
kevés mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:
  1. A liszteket tálba mérjük, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd simára keverjük egy kevés langyos, vizes tejjel és a cukorral. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a sót, a fokhagymaport, a petrezselymet, az olajat, és a robotgép dagasztóvillájával elkezdjük dagasztani, miközben apránként adagoljuk hozzá a maradék folyadékot.
  3. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a táltól, és sima felületű, nagyon lágy állagú nem lesz.
  4. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, lisztes kézzel átgyúrjuk, majd liszttel beszórt kelesztőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra széthúzzuk, feltekerjük, majd az alján és az oldalain is kizsírozott sütőformába fektetjük.
  6. A felületét megszórjuk kevés fehér tönkölyliszttel, és addig kelesztjük, amíg éppen, hogy csak a sütőforma pereme fölé nem dagad.
  7. A kenyeret a 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot ekkor 210°C-ra mérsékeljük, és megsütjük. A formában hagyva rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: alul felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc