Szeretem az ilyen alaprecepteket. Ez a krém például sok mindenhez felhasználható, és garantáltan az van benne, amit az ember beletesz, nem hol-mi bolti, adalékanyagoktól hemzsegő krémporból főzött ál-akármi.
A receptet Michel Roux könyvéből vettem, és elsőként egy tortához használtam fel. Nagyon finom önmagában elnyalogatva is. :)
Hozzávalók 70-75 dkg krémhez:
6 tojássárgája
12,5 dkg kristálycukor
4 dkg finomliszt
5 dl tej
1 vaníliarúd
kevés porcukor vagy vaj
elkészítés:
- A tojássárgájákat a cukor egyharmadával hőálló tálba tesszük, fehéredésig keverjük, majd simára dolgozzuk benne a lisztet.
- A tejet a többi cukorral, a vanília kikapart magjaival, az üres vaníliarúddal lábasba tesszük, forrásig hevítjük, majd kivesszük belőle a vaníliarudat.
- A forró, cukros-vaníliás tejet vékony sugárban, állandó keverés mellett a tojásos keverékhez csorgatjuk, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg már bugyogni nem kezd. Ezután még 2 percig főzzük.
- A forró krém tetejét meghintjük porcukorral, vagy vajdarabkákat szórunk rá, hogy ne bőrösödjön be (vagy folpackkal letakarjuk). Hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. 3 napig eltartható.
A csokoládés változathoz:
Az elkészült, még forró krémhez hozzáadunk 7,5 dkg jó minőségű, darabokra tördelt étcsokoládét, és alaposan elkeverjük az alapkrémmel.
Ebben az esetben érdemes kevesebb cukorral elkészíteni az alapkrémet, mert a csokoládé is édesíti.
Receptek cukrászkrém felhasználásával:
Almás-leveles tortácskák
Csokis szívsütik
Csokis-vaníliás krémtorta
Japán szilvás torta
Az elkészült, még forró krémhez hozzáadunk 7,5 dkg jó minőségű, darabokra tördelt étcsokoládét, és alaposan elkeverjük az alapkrémmel.
Ebben az esetben érdemes kevesebb cukorral elkészíteni az alapkrémet, mert a csokoládé is édesíti.
Receptek cukrászkrém felhasználásával:
Almás-leveles tortácskák
Csokis szívsütik
Csokis-vaníliás krémtorta
Japán szilvás torta