2014. október 6.

Hot dog kifli





Ezer éve készülök hot dog kiflit sütni, és bár a tésztájához nagyon hasonlót már nem egyszer készítettem, még sosem adódott úgy, hogy akkor az valóban a fent említett kifli legyen. Többféle recept is kering a neten, olajjal vagy vajjal, és a lisztek vegyítése is kinek-kinek saját ízlésére van bízva, ezért én is egy saját verziót ötlöttem ki, ami lássuk be, nem volt túl nagy gondolkodás eredménye. Sebaj, lényeg, hogy valószínűleg így is, úgy is nagyon finom.
Én az amerikai típusú hot dogot sokkal jobban szeretem a gyerekkorunkban megismert magyar változatnál, mert tartalmasabb és szerintem finomabb is, nem beszélve arról, hogy a sült virsli mégiscsak ízletesebb a főttnél, de amikor nincs idő hagymát pirítani és kolbászt grillezni, akkor jól jöhet ez a kilyukasztom-és-beledugom-a-virslit változat is.
Én most házi ketchuppal ettem, ami Ági barátnőm ajándéka - több más általa készített finomsággal együtt kaptam, és meg kell mondjam, annyira ízlett, hogy meg is feledkeztem a mustárról. :)








Hozzávalók 10 darabhoz:

25 dkg fehér kenyérliszt
25 dkg + 1 ek. finomliszt
2 kis tojás
1 tk. só
1 ek. cukor
2,5 dkg friss élesztő
2,3 dl tej
5 dkg vaj

1 ek. víz a kenéshez

elkészítés:

  1. Az elmorzsolt élesztő adjuk a cukrot, 1 evőkanál finomlisztet, és simára keverjük 1 dl langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi tejbe beletesszük a vajat, felolvasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk.
  3. A sóval vegyített lisztkeverék közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük az egyik tojást, és villával felverjük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a vajas tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, majd 10 perc pihentetés után mindegyiket 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk. Feltekerjük, majd középen mindegyiket kettévágjuk. (Természetesen egyben is hagyhatjuk a kifliket, és amikor megsültek, akkor is ketté lehet vágni.)
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
  6. A tetejüket lekenjük 1 evőkanál vízzel hígított, felvert tojással, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Fakanál végével a még meleg kiflik vágott végén lyukat ejtünk és kiszélesítjük azt, hogy a mustárt/ketchupot bele tudjuk majd kanalazni, ill. a virslit bele tudjuk tolni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc