2017. április 15.





Minden kedves Olvasómnak
békés, áldott húsvéti ünnepeket kívánok!




Ünnepi málnatorta







Húsvétra igazán szép süteményt szerettem volna sütni, és mivel nevelőapámnak is ilyen tájban van a névnapja, duplán remekelni akartam. :D El is kezdtem kutakodni a neten valamilyen mutatós és finom édesség után, és amikor megláttam ezt a tortát, nem akartam tovább keresni. Bár vajas + vizes piskótát még sosem sütöttem, és a hozzávalók aránya is furának tűnt, valamint a krém sem igazán nyerte el a tetszésemet, mégis emellett a torta mellett maradtam, mert küllemre nagyon tetszett.
Majd én átalakítom! – felkiáltással neki is álltam, és a kevéske kóstoló alapján a család minden tagja szerint nagyon finom lett az eredmény. :)
Amellett, hogy jelentősen lefaragtam a cukor és a tejszín mennyiségét, a szerintem túl snassz, málnával kevert, habfixálós tejszínhab helyett – kissé nagyképűen szólva – én úgymond igazi krémet készítettem. A kakaós piskóta is sokkal kevesebb kakaóport és vizet tartalmaz, mert az 5 dkg-ot, ill. a 8 evőkanálnyi vizet sokalltam bele. Az eredeti recept szerinti mandulás linzertészta sajnos rommá tört, miután kisült, ezért a saját, jól bevált receptemet használtam – igaz, ezúttal tönkölyliszttel –, ami most is bizonyított. Végül szinte 100%-ban eltértem az alaprecepttől, de a torta külalakja legalább az eredeti maradt. :D
Igaz, hogy egy kissé munkás a kétféle tészta miatt, ill. nem is túl olcsó, mégis úgy érzem, hogy összességében véve nem bonyolult, és valódi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :) ...főleg, ha nálam sokkal ügyesebb kezű valaki díszíti a torta tetejét. :D






Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

Linzertésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12 dkg felkockázott, hideg vaj
10 dkg porcukor
1 kis tojás

Kakaós piskótához:
8 dkg extra finom süteményliszt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 dkg keserű kakaópor
6 tojás
10 dkg porcukor
6 dkg puha vaj
4 ek. víz

Krémhez:
30 dkg málna
50 dkg túró
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
2,5 dl habtejszín
5 zselatinlap

Díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
12 málnaszem
(citromfűlevélkék)

elkészítés:

  1. A linzertésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Kétfelé vesszük, mindkettőt göbölyűre formázzuk, ellapítjuk, és folpackba csomagolva, hűtőbe tesszük 30-60 percre.
  2. A kakaós piskótához a tojássárgájákat a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kihabosítjuk a puha vajjal, hozzákeverjük a vizet, majd felváltva beleforgatjuk a keményítővel, kakaóporral elvegyített lisztet és a fehérjehabot.
  3. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd két lapra vágjuk.
  4. Az egyik adag lehűtött linzertésztát az elmosott, sütőpapírral bélelt, liszttel hintett sütőforma közepére tesszük (a peremét nem kapcsoljuk rá), és 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, majd rákapcsoljuk a forma peremét.
  5. A linzerlapot 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd a sütőpapírral együtt óvatosan átborítjuk egy tiszta konyharuhára. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik adag linzertésztával is.
  6. A málnát (ha mirelit, előbb szűrőkanálba téve kiolvasztjuk és lecsepegtetjük) 12 szem kivételével pürésítjük, és szűrőkanálba téve átpasszírozzuk.
  7. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük az alaposan áttört, szobahőmérsékletű túróval és a málnapürével.
  8. A pár percre hideg vízbe áztatott, alaposan kinyomkodott zselatinlapokat 0,5 dl tejszínben felolvasztjuk, majd hozzákeverünk 3-4 evőkanál málnás túrókrémet. A zselatinos túrót a többi krémhez keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert többi tejszínt.
  9. Az egyik linzerlapot visszatesszük a peremével ellátott tortaformába, egyenletesen elkenjük rajta a túrókrém harmadrészét, és ráhelyezünk egy piskótalapot. Elosztjuk rajta a következő adag krémet, és ráfektetjük a másik piskótalapot. Erre kerül a maradék krém, amit befedünk a 2. linzerlappal. A tortát folpackkal letakarva, másnapig hűtőben dermesztjük.
  10. A tortáról lekapcsoljuk a forma peremét, a tésztát bevonjuk a cukorral, habfixálóval felvert tejszínhabbal, majd tortafésű segítségével megmintázzuk a habot. A tetejét a félretett málnaszemekkel díszítjük, és legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)












Forrás: Küchengötter