2017. április 15.
Ünnepi málnatorta
Húsvétra igazán szép süteményt szerettem volna sütni, és mivel nevelőapámnak is ilyen tájban van a névnapja, duplán remekelni akartam. :D El is kezdtem kutakodni a neten valamilyen mutatós és finom édesség után, és amikor megláttam ezt a tortát, nem akartam tovább keresni. Bár vajas + vizes piskótát még sosem sütöttem, és a hozzávalók aránya is furának tűnt, valamint a krém sem igazán nyerte el a tetszésemet, mégis emellett a torta mellett maradtam, mert küllemre nagyon tetszett.
Majd én átalakítom! – felkiáltással neki is álltam, és a kevéske kóstoló alapján a család minden tagja szerint nagyon finom lett az eredmény. :)
Amellett, hogy jelentősen lefaragtam a cukor és a tejszín mennyiségét, a szerintem túl snassz, málnával kevert, habfixálós tejszínhab helyett – kissé nagyképűen szólva – én úgymond igazi krémet készítettem. A kakaós piskóta is sokkal kevesebb kakaóport és vizet tartalmaz, mert az 5 dkg-ot, ill. a 8 evőkanálnyi vizet sokalltam bele. Az eredeti recept szerinti mandulás linzertészta sajnos rommá tört, miután kisült, ezért a saját, jól bevált receptemet használtam – igaz, ezúttal tönkölyliszttel –, ami most is bizonyított. Végül szinte 100%-ban eltértem az alaprecepttől, de a torta külalakja legalább az eredeti maradt. :D
Igaz, hogy egy kissé munkás a kétféle tészta miatt, ill. nem is túl olcsó, mégis úgy érzem, hogy összességében véve nem bonyolult, és valódi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :) ...főleg, ha nálam sokkal ügyesebb kezű valaki díszíti a torta tetejét. :D
Majd én átalakítom! – felkiáltással neki is álltam, és a kevéske kóstoló alapján a család minden tagja szerint nagyon finom lett az eredmény. :)
Amellett, hogy jelentősen lefaragtam a cukor és a tejszín mennyiségét, a szerintem túl snassz, málnával kevert, habfixálós tejszínhab helyett – kissé nagyképűen szólva – én úgymond igazi krémet készítettem. A kakaós piskóta is sokkal kevesebb kakaóport és vizet tartalmaz, mert az 5 dkg-ot, ill. a 8 evőkanálnyi vizet sokalltam bele. Az eredeti recept szerinti mandulás linzertészta sajnos rommá tört, miután kisült, ezért a saját, jól bevált receptemet használtam – igaz, ezúttal tönkölyliszttel –, ami most is bizonyított. Végül szinte 100%-ban eltértem az alaprecepttől, de a torta külalakja legalább az eredeti maradt. :D
Igaz, hogy egy kissé munkás a kétféle tészta miatt, ill. nem is túl olcsó, mégis úgy érzem, hogy összességében véve nem bonyolult, és valódi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :) ...főleg, ha nálam sokkal ügyesebb kezű valaki díszíti a torta tetejét. :D
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
Linzertésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12 dkg felkockázott, hideg vaj
10 dkg porcukor
1 kis tojás
Kakaós piskótához:
8 dkg extra finom süteményliszt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 dkg keserű kakaópor
6 tojás
10 dkg porcukor
6 dkg puha vaj
4 ek. víz
Krémhez:
30 dkg málna
50 dkg túró
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
2,5 dl habtejszín
5 zselatinlap
Díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
12 málnaszem
(citromfűlevélkék)
elkészítés:
- A linzertésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Kétfelé vesszük, mindkettőt göbölyűre formázzuk, ellapítjuk, és folpackba csomagolva, hűtőbe tesszük 30-60 percre.
- A kakaós piskótához a tojássárgájákat a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kihabosítjuk a puha vajjal, hozzákeverjük a vizet, majd felváltva beleforgatjuk a keményítővel, kakaóporral elvegyített lisztet és a fehérjehabot.
- A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd két lapra vágjuk.
- Az egyik adag lehűtött linzertésztát az elmosott, sütőpapírral bélelt, liszttel hintett sütőforma közepére tesszük (a peremét nem kapcsoljuk rá), és 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, majd rákapcsoljuk a forma peremét.
- A linzerlapot 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd a sütőpapírral együtt óvatosan átborítjuk egy tiszta konyharuhára. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik adag linzertésztával is.
- A málnát (ha mirelit, előbb szűrőkanálba téve kiolvasztjuk és lecsepegtetjük) 12 szem kivételével pürésítjük, és szűrőkanálba téve átpasszírozzuk.
- A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük az alaposan áttört, szobahőmérsékletű túróval és a málnapürével.
- A pár percre hideg vízbe áztatott, alaposan kinyomkodott zselatinlapokat 0,5 dl tejszínben felolvasztjuk, majd hozzákeverünk 3-4 evőkanál málnás túrókrémet. A zselatinos túrót a többi krémhez keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert többi tejszínt.
- Az egyik linzerlapot visszatesszük a peremével ellátott tortaformába, egyenletesen elkenjük rajta a túrókrém harmadrészét, és ráhelyezünk egy piskótalapot. Elosztjuk rajta a következő adag krémet, és ráfektetjük a másik piskótalapot. Erre kerül a maradék krém, amit befedünk a 2. linzerlappal. A tortát folpackkal letakarva, másnapig hűtőben dermesztjük.
- A tortáról lekapcsoljuk a forma peremét, a tésztát bevonjuk a cukorral, habfixálóval felvert tejszínhabbal, majd tortafésű segítségével megmintázzuk a habot. A tetejét a félretett málnaszemekkel díszítjük, és legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.
Forrás: Küchengötter
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)