2018. október 15.

Fűszeres túróval töltött rétes








Az előző napi élesztős-leveles tésztájú sós süti után másnap megint nekifogtam ennek a fajta tésztának. :D Ilyen még a karácsony előtti nagy hajtáskor sem fordul elő velem egymás utáni napokon, de most valahogy megtáltosodtam. :D Ezúttal sós rétes lett belőle, mert muszáj volt kipróbálnom, hogy sósan is ugyanúgy szeretnénk-e, mint az édes változatot. Hát bizony ugyanúgy szerettük. :D Anya például különösképp odavolt érte. :)
A hagymával ízesített fűszeres túró telitalálatnak bizonyult a ropogós tetejű, belül puha tésztában, és a mellé kínált fokhagymás tejföllel szépen kiegészítették egymást. Mi ebédre ettük, de előételnek is el tudom képzelni. :)






Hozzávalók 2 rétesrúdhoz:

az élesztős tésztához:

40 dkg finomliszt
2 dkg cukor
1 ek. só
2 tojássárgája
1 ek. napraforgóolaj (elmaradhat)
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

a vajas tésztához:
10 dkg rétesliszt
25 dkg vaj

a töltelékhez:
45 dkg túró
15 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
5 dkg finomra aprított lila hagyma
grillfűszer

1 tojás

a kenéshez:
1 tojásfehérje

a tálaláshoz:
szeletenként 1 púpozott ek. tejföl
fokhagymapor vagy zúzott fokhagyma ízlés szerint

elkészítés:

  1. Az élesztős tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a sót, a tojássárgákat, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük 30 percet, majd lehűtjük.
  3. A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, majd 15x15 cm-es téglalappá formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  4. A lehűtött élesztős tésztát lisztezett felületen kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát, és 0,5 cm vastagságú négyzetlapra nyújtjuk.
  5. A tésztát képzeletben, függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldalról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Lisztezett tálcára tesszük, és nejlonzacskóba húzva, 20 percig hűtőben pihentetjük.
  6. Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét négyzetes alakúra és 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
  7. Képzeletben most 4 egyenlő, függőleges sávra osztjuk, balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztát, ezután balról is behajtjuk, mint amikor becsukjuk a könyvet. A tésztát letakarva, újabb 20 percet hűtjük.
  8. Az előbbi műveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az előzőhöz képest az óramutató járásával megegyezően ismét 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hűtjük 20 percet.
  9. A töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, és kettévesszük.
  10. A lehűtött tésztát kettévágjuk, és mindkettőt 40x30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A hosszabbik oldalukra halmozzuk a túrókrémet, majd jobbról  és balról ráhajtjuk a tésztát, és feltekerjük.
  11. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük 20 percet.
  12. A rudakat lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal), és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc