2017. december 23.

"Fehér karácsony" torta







A torta eredetijét egy angol oldalon láttam, de mind a tészta, mind pedig az amúgy semmi extra vajkrém is olyan szinten sok cukrot és vajat tartalmazott, hogy elment tőle a kedvem. Annyira, hogy még a mennyiségeket se akartam csökkenteni, úgyhogy arról a receptről le is mondtam. Az elkészült torta végül csak a nevében és a színében idézi azt a bizonyos eredetit. :D
Jobbnak láttam, ha a jól bevált fehér piskótámat választom és kiötlök hozzá valamilyen krémet. Végül a dekoráláshoz is inkább ehető díszt használtam a dróton csücsülő műanyag csillagok helyett. Ez utóbbi döntésem miatt egy kicsit meghosszabbodott a készítési idő, de mivel a csillagokat előző nap is meg lehet sütni, így ez nem okozott gondot. Sőt ilyen módon – szinte egyszerre – kétfajta édességünk lett itthon. (Ráadásul a keksz fém dobozban napokig is eltartható.)
Úgy gondolom, jobb is, ha a díszítéshez kekszet használunk, hiszen a karácsony közeledtével sok esély van rá, hogy a háziasszonyok ilyen típusú aprósüteményeket is sütnek. Úgyhogy az alábbi linken található kekszrecept inkább csak irányadó, de nem kötelező pont úgy készíteni, ahogy én – bárki választhatja inkább a saját, jól bevált kekszreceptjét. Arra érdemes azonban figyelni, hogy ne omlós tésztájú legyen, hanem ropogós fajta, hogy a bele szúrandó fogvájótól vagy nyárspálcától ne essenek szét a csillagok. Persze amennyiben nem akarjuk felnyársalni a csillagokat, akkor linzertésztából is elkészíthetjük. :)
Bár én ezt a tortát a névnapomra sütöttem meg, amit pontosan 2 héttel Szenteste előtt tartok, de mivel ünnepi köntösbe öltöztettem, ezért advent 4. vasárnapjára ajánlom. :) Mi nagyon szerettük, annyira, hogy ez most a legújabb kedvencünk. :D






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Piskótához:
5 tojásfehérje
10 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 mk. sütőpor

Krémhez:
25 dkg túró
10 dkg mascarpone
10 dkg vaj
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
0,5 dl citromlé
1 tojás
2,5 dl tejszín
3 dkg finomliszt

Díszítéshez:
néhány darab tetszés szerinti méretű, cukormázas, vaníliás sablé diamant
½ tojásfehérje
10-12 dkg porcukor
1 mk. citromlé

elkészítés:
  1. A csillagokat ezen a módon elkészítjük és különböző méretűre szaggatjuk. Néhány keksz szélébe még a sütés előtt fogvájót vagy eltérő hosszúságúra vágott nyárspálcát szúrunk.
  2. A cukormázhoz a tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd kisebb adagokban beleszitáljuk a porcukrot, és kézi habverővel simára dolgozzuk. Közben a citromlevet is hozzáadjuk, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. A habot hígabb állagú tejföl sűrűségig verjük. A kihűlt csillagokat megmártjuk a cukormázban, és néhány órán át száradni hagyjuk. (Előző nap is elkészíthetjük.)
  3. A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, majd kisebb adagokban a porcukrot is hozzászitálva addig verjük, hogy fényes legyen. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
  4. A masszát kivajazott, liszttel hintett tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, tortarácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
  5. A krémhez a tojást lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, majd csomómentesre dolgozzuk a liszttel. Felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  6. A túrót villával alaposan áttörjük, majd elkeverjük a mascarponéval, a vaníliás porcukorral és a citromlével.
  7. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a citromos túrókrémet, és simára dolgozzuk a pudinggal. A kész krémet, ha szükséges, hűtőbe tesszük.
  8. A piskótát 3 lapra vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk úgy, hogy a 3. adag egy kicsit több legyen. Az egyik adag krémet elsimítjuk az alsó piskótalapon, ráhelyezzük a másik lapot, amire szintén krém kerül, majd befedjük a harmadik tésztalappal.
  9. A maradék krémmel körbekenjük a torta teljes felületét, és tetszés szerint kidíszítjük a cukormázas csillagokkal.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc