2015. február 6.

Csokoládéhabos kosárkák





Nem jellemző rám, de pár nap óta csak csokis édességre vágytam, és egymás után kétszer is sütöttem csokis muffint. Jó apropó volt, hogy mindkétszer vendégek jöttek hozzánk. Persze talán éppen emiatt nem tudtam eleget enni a csokis sütiből, és az iránta érzett vágy csak nem akart szűnni – mindenképp sütnöm kellett egy újabb finomságot, mert nálam a táblás csoki néhány éve már nem nyerő.
Ennek a sütinek az eredetijét ugyanabban a kiadványban láttam, amiben a sütőben sült fánkot, de miután jobban belemélyedtem a receptbe, rájöttem, hogy valami nem stimmel vele, vagy legalábbis tuti nem olyan lenne, hogy én azt szeressem. A tésztája ui. nem tartalmazott cukrot, ráadásul a hozzávalók aránya is furának hatott, nekem pedig nem volt szimpi az a cukor nélküli linzerféleség.
A kétféle töltelék egyike marcipán lett volna, de azt valahogy most nem kívántam. Csak a krémet készítettem el a leírás szerint, de az eredmény olyan szinten vállalhatatlan lett, hogy inkább nem használtam fel, és gyártottam egy másikat, ami csak részben hasonlított az eredetire, és érdekes módon kísértetiesen emlékeztetett megboldogult gimis koromban az utasellátóban sokszor vásárolt csokirolóéra.
Gyakorlatilag egy teljesen más süteményt kaptam, mint ami a receptfüzetben volt. A tészta és ez a gyorsan kifundált hab szerintem egész jól kiegészítik egymást; a viszonylag „masszívabb linzertészta fílinget” némileg oldja a könnyű, habos krém. De ha fokozni szeretnénk az élvezetet, akkor a krémet mascarponéval is kikeverhetjük, illetve ha szezonja van, adhatunk hozzá málnát. Maradék mascarponém nekem is volt még itthon, de úgy megfeledkeztem róla, hogy az most kimaradt belőle. Sebaj, majd legközelebb! :)







Hozzávalók 10 darabhoz:


Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
1 ek. tej (elmaradhat)
késhegynyi sütőpor
egy csipet só

Csokoládéhabhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
1 csapott tk. porcukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
3 dkg étcsokoládé
keserű kakaópor (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral, sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját (ha szükséges, a tejet is), és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A lehűtött tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával 10 darab kört szaggatunk ki belőle, és kibéleljük velük a muffintepsi mélyedéseit.
  3. A szaggatásból megmaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, éles késsel sávokra vágjuk, és elkészítjük belőlük a kosárkák peremét. Levágjuk a túlnyúló széleket, és ujjbegyeinkkel még szépítünk rajtuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész tésztakosarak felpúposodott alját teáskanál hátával vagy pohárral visszanyomkodjuk. Pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd kés segítségével kiszemeljük a tepsiből. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A csokoládéhabhoz a csokoládét 0,5 dl tejszínben gőz fölött felolvasztjuk, és miután langyosra hűlt, óvatosan hozzáforgatjuk a porcukorral ízesített többi tejszínt.
  6. A habot csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük velük a tésztakosarakat. Hűtőbe tesszük.
  7. A díszítéshez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a csücskénél kilyukasztott nejlonzacskóba kanalazzuk, és tetszés szerinti mintákat rajzolunk vele egy ív sütőpapírra vagy alufóliára. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük, majd kés segítségével lefejtjük a papírról, és feldíszítjük velük a süteményeket. A krémre kakaóport is hinthetünk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
A tésztával más módon is kibélelhetjük a tepsi mélyedéseit: a kész tésztát 10 részre osztjuk, gombócokká formázzuk, és belenyomkodjuk a mélyedésekbe. Pohárral rásegíthetünk.
Ám hosszabb körmökkel ez a művelet kivitelezhetetlen. :D