2014. április 18.

Húsvéti kalács gyerekeknek







Olyan nagy elánnal kezdtem neki ezeknek a kalácsoknak! Úgy kezdődött, hogy leteszteltem ezt a díszítési technikát egy kovászos kenyéren, és tök jól mutatott, szóval bevált. Aztán arra gondoltam, legközelebb ezt alkalmazom majd kalács esetében is, és az is kovászos lesz (most nem vadkovászos). Addig minden rendben is ment, amíg a tészta be nem került a sütőbe. Ott aztán borult az én nagy művem. Szó szerint borult, ui. majdnem kiborult a belseje, vagy legalábbis kissé szétnyílt a teteje. Fuccs a gyönyörű mintázatnak! El is döntöttem, hogy nem teszem fel a blogra, mert nem szeretek előnytelen külsejű péksütiket mutogatni. Egyébként nagyon finom volt, igazán könnyű tésztájú és tojás nélküli. A kovászt annál az első próbánál utólag választottam ketté, de az úgy elég macerás volt. Persze nem hagyott nyugodni a dolog, úgy éreztem, igen is helye lehet ennek a kalácsnak a húsvéti asztalon vagy bármikor máskor, és miután a recepten módosítottam egy kicsit, roham tempóban újra próbálkoztam. Azt hiszem, ez az első olyan receptem, ami a készítés napján kerül fel a blogra. :D
Ezúttal a kétféle tésztához való kovászt külön-külön tálakban kevertem be, és tojás is került a tésztába. Az eredmény még finomabb lett, sőt végre olyanra sikerült, mint amilyen kalácsokat még gyerekkoromban ettem. Gyorsan készítettem is hozzá kakaós krémet, hogy fokozzam az élvezeteket. Persze hagyományosan, vajjal megkenve is isteni. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretni fogják.






Hozzávalók 4 kis kalácshoz:

Kovászokhoz:
2 x 25 dkg finomliszt
2 x 6 g élesztő
2 x 1,65 dl víz

Fehér tésztához:
az egyik adag kovász
25 dkg finomliszt
4 ek. cukor
1 csapott tk. só
1 tojássárgája
6 g élesztő
kb. 1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj

Kakaós tésztához:
a másik adag kovász
25 dkg finomliszt
1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
4 ½ ek. cukor
1 csapott tk. só
1 tojás sárgája
6 g élesztő
kb. 1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj


Kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás sárgája + 2 ek. tej
nagy szemű cukor
csokidara

Csokoládékrémhez:

10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
2 ek. tej

elkészítés:

  1. Elkészítjük a kovászokat: az élesztőt simára keverjük a vízben, és összekeverjük a liszttel. Mindkettőt letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakát.
  2. Másnap a fehér tésztához az élesztőt simára keverjük a langyos tejben, és villával hozzákeverjük a tojássárgáját. Az egyik adag kovászhoz szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az élesztős, tojásos tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. A kakaós tésztával ugyanígy járunk el, miután a kakaóport is a liszthez vegyítettük.
  3. Mindkét tésztát külön tálakba tesszük, és letakarva negyedórát pihentetjük. Újra megdagasztjuk, és ismét pihentetjük negyedórát.
  4. 8 dkg vajat megolvasztunk, hűlni hagyjuk, majd az egyik felét a fehér tésztába, másik felét pedig a kakaós tésztába dolgozzuk. Mindkettőt letakarva kelesztjük 1 órát.
  5. A megkelt tésztákat egymás után lisztezett felületre borítjuk, mindkettőt 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük.
  6. A fehér és a kakaós gombócok közül kettőt-kettőt hosszúkás zsemleformára alakítunk, vigyázva, hogy ne szökjenek meg belőlük a légbuborékok.
  7. A maradék 2 fehér és 2 kakaós tésztagombócot egyenként kb. 4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. A 2 fehér tésztarudat a kakaós tésztalapok közepére fektetjük, a 2 kakaós tésztarudat pedig a fehér tésztalapokra.
  9. A tésztarúd két végénél egyenesre igazítjuk a tésztát, amennyiben kicsit nagyobbra sikerült nyújtanunk (de nem kell egyenesre vágni, csak késsel elegyengetni úgy, hogy a tészta ne nyúljon túl a rúdon). A jobbra és balra eső tésztarészt 1 cm-enként bevágjuk, egészen a tésztarúdig.
  10. Fentről lefelé haladva a jobb, majd a bal oldali tésztacsíkot lazán ráhajtjuk a tésztarúdra, és amelyik oldalon befejeztük a hajtást, arra hajtjuk rá a következő tésztacsíkot. Fontos, hogy ne „fonjuk” szorosra, hogy sütéskor legyen helye növekedni a becsomagolt tésztának.
  11. Amikor már majdnem a végére értünk a fonásnak, cserélünk, és lentről felfelé hajtjuk végre a fonási műveletet, amíg el nem jutunk az utolsó tésztacsíkokig. Ezeket is ráhajtjuk a tésztarúdra, és kicsit aláhajtjuk a tésztának. Így járunk el a többi tésztával is.
  12. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a kalácsokat, letakarva kelesztjük 20 percet majd a felületüket lekenjük tejjel felvert tojássárgájával. Megszórhatjuk nagy szemű cukorral/csokidarával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  13. A csokoládékrémhez a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gőz fölött összemelegítjük. A kihűlt krémet a kalácshoz kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc













Az elkészítés lépései: