2014. június 14., szombat

Fogyókúrás túrótorta





Kemény fogyókúra ide vagy oda, az édességről nem tudunk lemondani. Szerencsére nem is kell, hiszen el lehet úgy is készíteni a sütiket, hogy az ehető, sőt még finom is legyen, csak oda kell figyelni, hogy miből készítjük. Persze nyilván nem szabad bezabálni belőle még akkor sem, ha kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz.
Most egy olyan túrótortát készítettem, aminek nincs tésztája, ill. kevés és egészségesebb fajta cukorból van. Meleg nyári napokon kifejezetten kellemes az ilyen hűsítő és enyhén savanykás desszert, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni – annyira, hogy ez már szinte nem is recept. :D

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

50 dkg zsírszegény túró
3 dl növényi tejszín
8 dkg nyírfacukor
1 ek. vanília esszencia
2 citrom reszelt héja
6 zselatinlap
30 dkg málna (vagy bármilyen bogyós gyümölcs, akár vegyesen is)
1 púpozott ek. nyírfacukor

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük és hozzáadjuk a cukrot, a vanília esszenciát, valamint a citromhéjat.
  2. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és felolvasztjuk 0,5 dl felmelegített tejszínben. Hűlni hagyjuk, majd a túróhoz keverjük.
  3. A zselatinos túrókrémet botmixerrel krémesre kavarjuk, hozzáforgatjuk a kemény habbá vert többi tejszínt, és a krémet a kapcsos tortaformába simítjuk. Pár órára (vagy másnapig) hűtőbe tesszük.
  4. A málnát megmossuk, lábasba tesszük, a cukrot is hozzáadva 1-2 percig főzzük, majd kihűtjük. 
  5. A tortát tálra tesszük, felszeleteljük, és málnalekvárt kínálunk mellé.