2015. március 2., hétfő

Lenmagos-bazsalikomos tönkölykenyér






Nem jellemző, hogy tönkölylisztet használok, pedig szeretem a belőle készült kenyeret. Most újra ezt a lisztet vettem le a spájzpolcról, és megbolondítottam egy kis fűszerrel. Igazából direkt egy bizonyos szendvicshez készült ez a kenyér, ezért is lett ilyen hosszúkás. A javát még aznap megettük, de a maradék sem tartott ki sokáig. :D






Hozzávalók 1 kenyérhez:

 
40 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg Graham búzaliszt
1 tk só
1,5 ek lenmag
1 ek bazsalikom
2 ek olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek finomliszt
1 ek cukor
kb. 3 dl víz
olívaolaj a kenéshez
finomliszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. Egy kis tálkában 1 dl langyos vízzel, a cukorral és 1 evőkanál finomliszttel simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval, a bazsalikommal és a lenmaggal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat és a maradék vizet, és se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd a tésztát kihúzkodjuk, feltekerjük, a bagettnél szélesebb, hosszúkás alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. Megkenjük olívaolajjal, megszórjuk liszttel, és a tetejét éles késsel a kenyér teljes hosszában bevágjuk. Letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és miután megsült, rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc



 

















A receptet a Kifőztük magazin márciusi számában is megtaláljátok.