2022. április 7.

Petrezselymes-ricottás lepény

 

 



Ezt a könnyű tésztás finomságot egy hónappal ezelőtt sütöttem, amit egy tepsi zsömle követett. Ezek voltak az utolsó kelt tésztáim a régi konyhámban, amelyekkel mintegy búcsút intettem annak a sütőnek is, ami sok éven át hű társamként szolgált. :) Így készültem fel a húsvétra, ill. a dobozolás napjaira, akkor még nem tudva, hogy az új körülmények között mikor lesz módom sütni, és az eredményét le is fotózni. Egyszóval ugyanúgy vezetni az én kis netes naplócskámat, ahogyan azt eddig tettem.
Bár szerencsére hamar alkalmazkodtam az új helyhez, mégsem az volt az első, hogy húsvétra való recepteket gyártsak. Úgyhogy tényleg jól jött az a néhány előre elkészített és lencsevégre kapott étel. :)
Ez a fincsi lepény szerintem klassz kísérője lehet a sonkának, tojásnak, de önmagában is megállja a helyét. ;)





Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütőformához:

a tésztához:
25 dkg fehér kenyérliszt
1 tojássárgája
2 dkg cukor
1 tk. só
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1,5 dl tej+víz fele-fele arányban
1,5 dkg friss élesztő
tojásfehérje a kenéshez
szezámmag és fekete szezámmag keveréke a szóráshoz

a töltelékhez:
25 dkg krémes ricotta
1 tojás
2 púpozott ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
1 csapott tk. fokhagyma granulátum
1 ek. cukor
1 mk. só
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a langyos vizes tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, az olajat, és robotgéppel jól kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott tálban, letakarva 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon akkora körlapra nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a kiolajozott pitesütőformát.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, egyenletesen elosztjuk a tésztán, és addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. A tészta szélét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmagkeverékkel, és pirulásig sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Megjegyzés:
Készíthetjük kétszeres mennyiségű töltelékkel is.