2012. november 13., kedd

Paprikás krumpli nokedlivel

 



Tiszta vicc, hogy konyhai "karrierem" során sokáig egyszer sem főztem meg ezt az alapvető egytálételt, pedig gyerekkorom óta szeretem. Anya sokszor készítette, és többnyire nokedlivel, vagy ahogy Vásárhelyen mondják - galuskával. Nem kértem, hogy írja le a receptjét, hanem utánanéztem máshol, és aztán a magam szájíze szerint alakítottam. Már elsőre is nagyon finomra sikerült, de kicsit megjártam vele, amikor a nokdelitésztát beleszaggattam a már majdnem kész ételbe. Eredetileg ui. ez egy kipróbált és működő dolog. Nálam nem jött össze, ezért azóta is külön főzöm meg hozzá a galuskát (Fahéj barátnőm receptje szerint tejjel), és aztán hozzákeverem a krumplihoz.

Hozzávalók 4-6 személyre:

Paprikás krumplihoz:
50 dkg krumpli
5 dkg húsos császárszalonna
1 tk. mangalicazsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 kövér gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
1 kis paradicsom
1 kisebb zöldpaprika
1 tk. csípős Piros Arany

15 dkg parasztkolbász (füstölt is lehet)

Nokedlihez:
1 kis tojás
1 dl tej
kb. 15 dkg liszt


elkészítés:

  1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, nagyobb lábasba tesszük és kis lángon hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját.
  2. A hagymát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük, a szalonnához adjuk (a zsírt, ha szükséges, pótoljuk), megdinszteljük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt, a sót.
  3. Felengedjük 1,5-2 dl vízzel, beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot, a vékony karikára szelt zöldpaprikát, és kis rést hagyva, lefedve főzzük lassú tűzön.
  4. A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a paprikás alaphoz forgatjuk és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Félidőben hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. (Ha szükséges, utánasózzuk.)
  5. A nokedlihez a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tejet, és fakanaállal simára keverjük.
  6. Egy másik lábasban vizet forralunk. A nokedlitésztát deszkára kanalazzuk és késsel nokedliket szaggatunk a forrásban lévő, sós vízbe (nokedliszaggatóval is elkészíthetjük). Amint a galuskák feljöttek a víz tetejére, leszűrjük, majd hozzákeverjük a paprikás krumplihoz. Friss, fehér kenyeret kínálunk hozzá.