2012. november 13., kedd

Paprikás krumpli nokedlivel

 


Tiszta vicc, hogy konyhai "karrierem" során sokáig egyszer sem főztem meg ezt az alapvető egytálételt, pedig gyerekkorom óta szeretem. Anya sokszor készítette, és többnyire nokedlivel, vagy ahogy Vásárhelyen mondják - galuskával. Nem kértem, hogy írja le a receptjét, hanem utánanéztem máshol, és aztán a magam szájíze szerint alakítottam. Már elsőre is nagyon finomra sikerült, de kicsit megjártam vele, amikor a nokdelitésztát beleszaggattam a már majdnem kész ételbe. Eredetileg ui. ez egy kipróbált és műkődő dolog. Nálam nem jött össze, ezért azóta is külön főzöm meg hozzá a galuskát, és utólag összekeverem.

Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg krumpli
5 dkg húsos császárszalonna
1 tk mangalicazsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 kövér gerezd fokhagyma
1 ek őrölt pirospaprika
1 mk őrölt kömény
1 kis paradicsom
1 kisebb zöldpaprika
1 tk csípős Piros Arany
15 dkg parasztkolbász (füstölt is lehet)

Nokedlihez:
1 kis tojás
1 dl tej
kb. 15 dkg liszt


elkészítés:

  1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, a zsírral együtt egy nagyobb lábosba tesszük és kis lángon hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját.
  2. A hagymát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük (késes mixerben is lehet), a szalonnához adjuk, megdinszteljük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt és a sót.
  3. Felengedjük 1,5-2 dl vízzel, beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, kis rést hagyva lefedjük és addig főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek szétfőnek benne. Közben néhányszor megkeverjük.
  4. A krumplit közben meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd összeforgatjuk a paprikás alappal, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és félidőben hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. (Ha szükséges, utánasózzuk.)
  5. A nokedlihez a tojást a sóval együtt elhabarjuk, hozzáadjuk a tejet és fokozatosan adagolva simára keverünk benne annyi lisztet, amennyitől megfelelő állagú lesz.
  6. Külön lábosban vizet forralunk, a nokedlitésztát deszkára kanalazzuk és egy kés élével beleszaggatjuk (de nokedliszaggatóval is elkészíthetjük). Amint a galuskák feljönnek a víz tetejére, leszűrjük, majd hozzákeverjük a paprikás krumplihoz és tálaljuk az ételt.