2012. szeptember 24.

Fokhagymás-hárommagos legyezőkenyér

...a „tarajos gőte”
 

 


Annak idején megsütöttem Fahéj tépkedős sajtos kenyerét. Mivel túl finom ahhoz, hogy gyakran készítsem, ezért azt csak különleges alkalmakra tartogatom. Az viszont, hogy tépkedni lehet, nagyon tetszik, és a szintén Fahéjtól származó, általam hullámzó kenyérnek titulált szendvicskenyérre emlékeztet. Formailag most is valami hasonlóra vágytam, mint az a bizonyos tépkedős remekmű, de ízében inkább valami másra. Így született meg ez a kenyér, ami szerintem egy rongyosra olvasott könyv lapjaira hajaz, de Anya szerint a tarajos gőtére hasonlít. :D Ezt is lehet tépkedni, és könnyen készíthetünk belőle akár szendvicset is, nem kell késsel vágni hozzá a szeleteket.
A fokhagyma finom illata hívogató, a rozsliszt és a magok pedig rostanyagban gazdagabbá teszik ezt a kenyeret, így juttatva hozzá bennünket egészségesebb formában a napi szénhidrátszükséglethez. ;)
Én szikrázó napsütésben kelesztettem, nem is csoda, hogy olyan finomságos lett. :)
Nem baj, ha a formánk kicsit nagyobb, mint ahány tésztalapunk van, mert mire újra megkel, kitölti az üres teret. Ha van megfelelő méretű formánk, akkor biztosan nem kelnek annyira össze a szeletek, és könnyebb lesz tépkedni. ;)
Miután megsütöttem, észrevettem, hogy az ismert receptes oldalon Fahéj lett a hét szakácsa, így ezt a finomságot neki ajánlom, és szeretettel gondolok rá, mint nagyszerű háziasszonyra és kedves távoli barátnőmre. :)

Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dkg tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. szezámmag
5 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
3 dkg vaj
2 ek. tejföl
3 dkg friss élesztő
2,5-3 dl tej
napraforgóolaj a kenéshez és a formához

elkészítés:
  1. A szezám- és a tökmagot zsiradékmentes serpenyőben egymás után megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tökmagot durvára daraboljuk.
  2. 1 dl langyos, cukros tejben 1 evőkanál liszttel csomómentesre keverjük az élesztőt, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A tejfölt és a vajat a többi tejhez keverjük. A magokat, a zúzott fokhagymát, a sót, a felfutott élesztőt, valamint a tejfölös, vajas tejet a lisztkeverékhez adjuk, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából lisztezett munkalapon 1 m hosszú rudat sodrunk, és 10 egyenlő részre vágjuk. Meggömbölygetjük, és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat kb. 3 mm vastag, 10x14 cm-es téglalapokra nyújtjuk, és a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan vízszintesen kettévágjuk (20 lapot kapunk).
  6. A lapok egyik felét lekenjük olajjal, és néhányat egymásra teszünk. Ilyen módon több kis tésztatornyunk lesz, amiket a kiolajozott (vagy sütőpapírral bélelt) sütőformába sorakoztatunk.
  7. Az így összeállított kenyeret lekenjük olajjal, és letakarva 15-20 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc