2016. november 25., péntek

Citromkrémes túrótorta











Pár éve (amióta „egyesek” felnőttnek tartanak, de az is lehet, hogy nem, csak szeretik a főztömet) alakult ki az a szokás nálunk, hogy a szülinapom alkalmából én vendégelem meg a szüleimet, azaz az én főztömet tálalom fel, de az ebédet náluk fogyasztjuk el. Most is így terveztük, és a nevezetes alkalomra almás rétest sütöttem. A rétest azonban egyrészt egy szülinaphoz kissé snassznak éreztem, ill. mennyiségre sem volt elegendő. Ráadásul pont megkívántam a krémesebb édességet, és a szülinapom előestéjén gyorsan összedobtam ezt a tortát. A felszaporodott tojásfehérje is okot adott arra, hogy megint fehér piskótát süssek, így az lett az alapja. Ehhez a tortához hasonlót már csináltam, és nagyon szerettük, ezért azt variáltam meg, csak ezúttal túró is került bele, ill. egy másik sütim is ihletet adott hozzá, amiben citromkrém van. Ez utóbbiból azonban most egész nagy adaggal került a sütibe. Alig vártam, hogy másnap felszeleteljem, és amikor ez megtörtént, nem csalódtam – nem túl édes, friss ízű torta lett a jutalmam, ami könnyedségében inkább a nyarat idézi, de a nagyon édes, ünnepi sütemények között ízében üde színfolt lehet. :)











Hozzávalók 22-24 cm-es sütőformához:

Piskótához:
6 tojás fehérje
10 dkg porcukor
11 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 g sütőpor

Krémhez:
25 dkg túró
15 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
2 citrom
2 tojássárgája
1 tojás
20 dkg cukor
8 dkg aranymazsola
3 ek. narancslikőr + kevés víz
6 lapocska zselatin

elkészítés:

  1. A krémhez az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk (1 dl-re lesz szükségünk), és a cukorral, a tojássárgájákkal és az egész tojással együtt fém tálba tesszük.
  2. A tálat vízzel teli lábas fölé helyezzük, és közepes lángon, kézi habverővel, folytonos keverés mellett krémmé főzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.
  3. A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot 2-2 evőkanalanként hozzászitálva addig verjük, amíg a hab fényes nem lesz.
  4. Kisebb adagokban beleszitáljuk és óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet, majd a tésztamasszát sütőpapírral bélelt kapcsos sütőformába simítjuk.
  5. Előmelegített sütő alulról a 2. rácsára téve addig sütjük, amíg a teteje világos bézs árnyalatú nem lesz.
  6. A sütőformában hagyjuk pár percet, majd lekapcsoljuk róla a forma peremét, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, a piskótát 2 lapra vágjuk, és az alsó tésztalapot visszatesszük az elmosott sütőformába.
  7. A mazsolaszemeket kettévágjuk, kevés vízzel kevert likőrt öntünk rá, majd 10 perc elteltével alaposan lecsepegtetjük és elosztjuk a tésztalapon.
  8. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk. A túrót eldolgozzuk a tejföllel és a citromkrémmel, egy keveset a zselatinhoz keverünk, majd a zselatinos krémet a többi krémhez forgatjuk.
  9. Miután kissé megdermedt, ráöntjük a mazsolaszemekkel kirakott tésztára, elsimítjuk, és befedjük a másik tésztalappal. Folpackkal lefedve pár órára vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  10. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, megszórjuk kakaóporral kevert porcukorral (vagy olvasztott csokoládéval is megkenhetjük), és 8-12 szeletre vágva tálaljuk.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc