2014. február 24., hétfő

Fokhagymagerezdek parmezános bundában

Borbás Marcsi Gasztroangyal c. műsorában akadt meg a szemem ezen a sörkorcsolyán, és már akkor elhatároztam, hogy kipróbálom. Aztán legalább 2 évig mégse került rá sor, mert sose vettem annyi fokhagymát, hogy elegendő legyen és még maradjon is más ételhez.
A minap végre pont időben, a zöldségesnél jutott eszembe, hogy akkor most fel kéne tankolni fokhagymából. Jó sokat vettem és másnap már szemezgethettük is ezt a finom, ropogós snacket.
Én most próbáltam ki először a parmezán sajtot, és meg kell mondjam, nem csalódtam. Már panírozáskor is nagyon kellemes volt az illata.
Aki attól tart, hogy sok időbe kerül ezeket a pici gerezdeket bepanírozni, az ne rettenjen el tőle, mert egyrészt ezzel az egyszerű módszerrel könnyen megszabadíthatjuk a héjától, másrészt én már kiokoskodtam, hogy lehet gyorsan túljutni a lisztbe, majd tojásba való forgatáson. Egyedül a morzsa ráapplikálása tart tovább, de mivel időt spóroltunk az előbbi 3 művelettel, így ezt a negyedik mozzanatot fél lábon állva is kibírjuk. :D
Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg makói fokhagyma (tisztítva mérve)
liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg parmezán sajt (eredetileg trappista sajt)
napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez


elkészítés:
  1. A megtisztított fokhagymagerezdeket szűrőkanálba tesszük, vizet engedünk rá, majd lecsepegtetjük. (A víz azért kell, hogy a liszt könnyebben tapadjon a gerezdekre. Ezt a módszert alkalmazom a rántott sajtnál is.)
  2. Egy maréknyi fokhagymát beledobunk a lisztbe, alaposan összerázzuk, hogy mindenhol érje a liszt, majd ezt a mennyiséget beleforgatjuk a felvert tojásba, és villával kicsit átforgatjuk.
  3. A reszelt sajttal 1:1 arányban elkevert zsemlemorzsából a tenyerünkbe veszünk egy keveset, a tenyerünk közepébe teszünk egy fokhagymagerezdeket, és néhányszor összecsukjuk a tenyerünket, hogy a morzsa jól rátapadjon a fokhagymára. Így járunk el a többi gerezddel is.
  4. Egy ujjnyi mély, felforrósított olajban két adagban pirosra sütjük a panírozott fokhagymagerezdeket. Sütés közben mérsékeljük alatta a lángot, nehogy megégjen. (Sütőben is süthetjük, kevés olajjal megspriccelve.)
  5. A kisült gerezdeket papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot, majd ízlés szerint sózzuk és tálaljuk.