2014. február 24., hétfő

Fokhagymagerezdek parmezános bundábanBorbás Marcsi Gasztroangyal c. műsorában akadt meg a szemem ezen a sörkorcsolyán, és már akkor elhatároztam, hogy kipróbálom. Aztán legalább 2 évig mégse került rá sor, mert sose vettem annyi fokhagymát, hogy elegendő legyen és még maradjon is más ételhez.
A minap végre pont időben, a zöldségesnél jutott eszembe, hogy akkor most fel kéne tankolni fokhagymából. Jó sokat vettem és másnap már szemezgethettük is ezt a finom, ropogós snacket.
Én most próbáltam ki először a parmezán sajtot, és meg kell mondjam, nem csalódtam. Már panírozáskor is nagyon kellemes volt az illata.

Aki attól tart, hogy sok időbe kerül ezeket a pici gerezdeket bepanírozni, az ne rettenjen el tőle, mert egyrészt egy érdekes módszerrel könnyen megszabadíthatjuk a héjától, másrészt én már kiokoskodtam, hogy lehet gyorsan túljutni a lisztbe, majd tojásba való forgatáson. Egyedül a morzsa ráapplikálása tart tovább, de mivel időt spóroltunk az előbbi 3 művelettel, így ezt a negyedik mozzanatot fél lábon állva is kibírjuk. :D

Hozzávalók 2 személyre: 

20 dkg makói fokhagyma (tisztítva mérve) 
liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg parmezán sajt (eredetileg trappista sajt) 
napraforgóolaj a sütéshez
 

elkészítés:


  1. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire szedjük, szűrőkanálba tesszük, bevizezzük és hagyjuk kicsit lecsepegni. (A víz azért kell, hogy a liszt könnyebben tapadjon a gerezdekre. Ezt a módszert alkalmazom a rántott sajtnál is.)
  2. A tojásokat közben egy tálkába ütjük és felverjük. A sajtot lereszeljük és elkeverjük a zsemlemorzsával. (A morzsa-sajt aránya 1:1 legyen!)
  3. Egy maréknyi fokhagymát beledobunk a lisztbe, alaposan összerázzuk, hogy mindenhol érje a liszt.
  4. Ezt a mennyiséget beletesszük a tojásba és villával kicsit átforgatjuk.
  5. A morzsába már egyenként tesszük bele és olyan módon panírozzuk, hogy a tenyerünkbe veszünk egy adag parmezános morzsát, közepébe helyezzük a fokhagymagerezdet és néhányszor összecsukjuk a tenyerünket, hogy a morzsa jól rátapadjon. Így járunk el a többivel is.
  6. Egy nagyobb serpenyőben ujjnyi magasan olajat hevítünk, majd lecsökkentjük alatta a lángot, és a panírozott fokhagymagerezdeket két adagban pirosra sütjük. (Sütőben is süthetjük kevés olajjal megspriccelve.)
  7. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék, majd ízlés szerint sózzuk.