2014. február 17., hétfő

Fokhagymás-mézes-fűszeres sárgarépa







Nálam valahogy mindig felszaporodik a sárgarépa, aztán meg csak kerülgetem és pakolászom jobbra-balra. Itt volt hát az ideje, hogy felhasználjak belőle néhány darabot. Elég sűrűn készítek ehhez hasonló fűszeres, fokhagymás répát, de eddig sosem ízesítettem mézzel, ill. a fokhagymát sem sütöttem meg előzőleg sütőben, hanem csak vékonyra szelve, kissé megpirítva adtam a répához. Ezzel a kis variálással az íze is más lett egy csöppet, a krémesre sült fokhagymáról pedig kijelenthetem, hogy mostantól kezdve sűrűn teszi majd tiszteletét a konyhámban.

Hozzávalók 2 személyre:

2 vastag szál sárgarépa
3 kisebb fej fokhagyma
olívaolaj
1 ek méz
1 csapott ek kakukkfű
1 tk majoránna
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A sárgarépát megtisztítjuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk és megpároljuk.
  2. A fokhagymákat keresztben kettévágjuk és kevés olívaolajjal meglocsolva 170°C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük.
  3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a lecsepegtetett sárgarépát, hozzáadjuk a fűszereket és a mézet, és alaposan átforgatjuk.
  4. A krémesre sült fokhagymagerezdeket kibújtatjuk a héjából, a répához adjuk és az ételt pirosra sütjük.