2014. február 17.

Fokhagymás-mézes-fűszeres sárgarépa





Nálam valahogy mindig felszaporodik a sárgarépa, aztán meg csak kerülgetem és pakolászom jobbra-balra. Itt volt hát az ideje, hogy felhasználjak belőle néhány darabot. Elég sűrűn készítek ehhez hasonló fűszeres, fokhagymás répát, de eddig sosem ízesítettem mézzel, ill. a fokhagymát sem sütöttem meg előzőleg sütőben, hanem csak vékonyra szelve, kissé megpirítva adtam a répához. Ezzel a kis variálással az íze is más lett egy csöppet, a krémesre sült fokhagymáról pedig kijelenthetem, hogy mostantól kezdve sűrűn teszi majd tiszteletét a konyhámban.  

Hozzávalók 2 személyre:

2 nagy sárgarépa

3 kis fej fokhagyma

olívaolaj

1 ek. méz

1 csapott ek. kakukkfű

1 tk. majoránna

őrölt fekete bors



elkészítés:

  1. A megtisztított sárgarépát 3 mm vastag szeletekre vágjuk, és gőz fölött, lefedve puhára pároljuk.
  2. A fokhagymafejeket (héjastól) kettévágjuk, és kevés olívaolajjal meglocsolva, 170°C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük.
  3. A sárgarépát felhevített olívaolajon átforgatjuk, miközben megfűszerezzük és mézzel ízesítjük.
  4. A krémesre sült fokhagymagerezdeket kibújtatjuk a héjából, a répához adjuk, és az ételt pirosra sütjük. Tálaljuk.