2014. április 16., szerda

Tiroli túrós rétes





Ehh, már megint túró! De hát nincs mit tenni, nagy kedvenc nálunk, bár gondolom, ez már réges-rég kiderült azok előtt, akik rendszeresen látogatják a blogot. Szeretjük édesen és sósan is. Mivel nyakunkon a Húsvét, úgy gondoltam, beújítok valamilyen túrós sütivel, olyannal, amit eddig még sohasem készítettem. A túróval biztosan nem lövök mellé, hiszen imádjuk, de tényleg valami olyasmit akartam, amiről eddig csak álmodoztam, vagy épp ilyen-olyan okokból halogattam az elkészítését. A Tiroler Topfenstrudel, azaz a tiroli túrós rétes éppen az ilyen halogatósak közül való édesség.
Amikor külföldön éltem, ez volt a legnagyobb kedvencem az ottani sütik közül. Az egyik kolléganőm, Margot hihetetlen mód értett a készítéséhez, és ha még nem lett volna elég ez az önmagában is fenséges, kötelezően langyosan fogyasztandó túrós rétes, ő még megfejelte azt egy kis Bourbon vaníliás fagyival is. Habzsolva ettem és közben olvadoztam a gyönyörtől, olyan szinten mennyeinek éreztem.
Most végre nekifogtam, hiszen a jó múltkor olyan sikert értem el a croissant-nal, hogy úgy gondoltam, mivel ez is hasonló módon készül, tán csak nem fogom elrontani. A tésztája valóban klassz lett, szép leveles, de a töltelék látványra kicsit kevésnek bizonyult. Elfér benne 70 dkg túró is. :) Mindenképp javaslom hozzá a vanília fagyit vagy tejszínhabot!
Ezt a rétest langyosan érdemes fogyasztani, és ha marad belőle, akkor serpenyőben, fedő alatt, kis lángon nagyon jól melegíthető, és szépen megpuhul. Ne rontsuk el azzal a fránya mikrózással!





Hozzávalók 4 rúd réteshez:

Vajas tésztához:
10 dkg rétesliszt
25 dkg vaj

Élesztős tésztához:
40 dkg finomliszt
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
3 tojássárgája
1 mk. só

Töltelékhez:
60 dkg túró
4 ek. tejföl
5 dkg búzadara
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
6 dkg mazsola
1 ek. rum + víz

elkészítés:

  1. A mazsolát 1 órára annyi, rummal elkevert vízbe áztatjuk, amennyi épp ellepi. A túrót villával áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval és hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát.
  2. A vajas tésztához a felkockázott vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, 2 tenyérnyi méretű téglalap alakúra formázzuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  3. Az élesztős tésztához a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedébe morzsoljuk az élesztőt, rászórunk 2 dkg cukrot, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a tojássárgákat, és lágy tésztává gyúrjuk. Fél órát letakarva kelesztjük, majd lehűtjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát úgy, hogy jól befedje.
  5. Kb. 1 cm vastag négyzetlappá kinyújtjuk, és képzeletben, függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk. A bal oldali tésztarészt ráhajtjuk a középsőre, majd jobbról is behajtjuk. Liszttel hintett tálcára tesszük, nejlonzacskóba húzzuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
  6. A tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét négyzetes alakúra nyújtjuk. Képzeletben most 4 egyenlő, függőleges sávra osztjuk, balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztasávokat, ezután balról függőlegesen behajtjuk. A tésztát újabb 20 percet hűtjük.
  7. Az előbbi műveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az előzőhöz képest 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hűtjük 20 percet.
  8. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, amiket egyenként kb. 2 mm vastag téglalappá kinyújtunk. Minden egyes tésztalap hosszabbik oldalairól levágunk egy-egy 1 cm széles sávot, és ezeket külön-külön összecsavarjuk. 4 összecsavart tésztát kell kapnunk, és ezekből lesz a rétes tetején a díszítés.
  9. Az egyik kinyújtott tésztalapot konyharuhára fektetjük úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk, és a tészta oldala mentén rákanalazzuk a tölteléket. Jobbról és balról szabadon hagyunk egy kb. 2 ujjnyi széles sávot, ráhajtunk a töltelékre, majd feltekerjük a tésztát. Így járunk el a többi tésztával is.
  10. A tésztarudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejükre helyezzük a megsodort tésztát, és 20 perc kelesztés után megkenjük őket lágy habbá felvert tojásfehérjével.
  11. A réteseket 200°C-os sütőben 5 percig sütjük, majd a hőfokot 180°C-ra csökkentve további kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, ha az aljuk és a tetejük is aranybarnára sült.
  12. A süteményt a sütőből kivéve, langyosra hűtjük, majd felszeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés