A hűtőben lévő maradékokból született ez a rétes, és bár a töltelék pizza feltétje is lehetett volna, most mégis inkább rétest készítettem belőle, mert nagyon megkívántam. Jó kis ebéd kerekedett belőle. :)
Hozzávalók 3 réteshez:
1 cs. gyorsfagyasztott leveles tészta (6 db 20x10,5 cm-es téglalap alakú, 500 g)
10 dkg szárazkolbász
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
5 dkg füstölt, főtt karaj
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 csomó újhagyma
1 zöldpaprika
5 dkg tejföl
2 tojás
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors
zöldfűszeres só
mangalicazsír
hántolt + hántolatlan szezámmag vegyesen a szóráshoz
elkészítés:
- A töltelékhez a kockákra vágott kolbász zsírját serpenyőben kisütjük, majd kivesszük a zsírból, és félretesszük.
- A visszamaradt kolbászzsírt mangalicazsírral pótoljuk, és megdinszteljük rajta a felkarikázott újhagymát a felaprított zöldpaprikával együtt. Közben meghintjük zöldfűszeres sóval.
- Rátesszük a kukoricát, a kockára aprított karajt, 1-2 percig sütjük, majd hozzákeverjük a lecsepegtetett, feldarabolt aszalt paradicsomot. Provence-i fűszerkeverékkel, borssal ízesítjük.
- Felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, és miután a ragu langyosra hűlt, hozzádolgozzuk az 1 egész tojással kevert tejfölt.
- A kiolvasztott réteslapokat lisztezett felületen, egymás után 30x12 cm-esre kinyújtjuk, és 3 lapot megtöltünk a raguval. A tészta széleit körben megkenjük a felvert tojással.
- A másik 3 tésztalapot rácsozó henger segítségével megmintázzuk úgy, hogy a tészta hozzánk közelebb eső szélét lefogjuk, és jól lenyomva végighengerítjük rajta a lisztbe mártott hengert. (A tésztát nem kell végigvágni.)
- A hálómintás tésztákkal befedjük a töltött lapokat, a rétesek tetejét lekenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk szezámaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük.
- A réteseket még melegen félbevágjuk, és személyenként fél-fél darabot tálalunk. Csalamádét kínálunk mellé.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc
Tipp:
Ha előételként fogyasztjuk, több szeletre is felvághatjuk.