2018. december 2.

Tiramisu torta







Idejét sem tudom, milyen régóta készülök arra, hogy tiramisut csináljak. Pedig miden valamire való gasztroblogon minimum kétféle recept is szerepel ebből a népszerű olasz édességből. Az én kis netes naplóm viszont ehelyett csak hatalmas hiányt tud felmutatni ezen a téren. :D Eddig. Bevallom, nem végeztem beható kutatást az igazi olasz tiramisu kapcsán, csak azért, hogy a „very first” ilyen receptem valóban autentikus legyen, hanem rögtön lecsaptam az elsőre, ami szembe jött velem. Persze nyilván fontos volt azért, hogy ne valami gagyi tiramisu legyen. :D Márpedig ez nagyon nem az, sőt! Annyira megtetszett, hogy úgy, ahogy volt, el is loptam, mindenféle változtatás, avagy „Macskanyelvesítés” nélkül. A klasszikus változat helyett így aztán ez a torta formájú hivatott pótolni az űrt itt a Sünisen. Úgy gondolom, ez a recept mégis közel áll az eredetihez, formájában legalábbis biztos, hiszen az igazából kör alakú, nem pedig szögletes, mint ahogyan a legtöbben ismerik. Állítólag Itáliában sok helyen nem is babapiskótával készül, hanem piskótát sütnek a desszerthez, úgyhogy ez a recept már csak ezért sem lehet szentségtörés. :D Tény, hogy így kicsit időigényesebb – de tényleg csak egy csöppet van vele több munka, ill. a piskóta is igen hamar megsül –, de nyilván nem akkor kell ezt a változatot elkészíteni, amikor kevesebb időnk van rá. ;) Ez inkább amolyan ünnepi verzió, pl. akár most, advent 1. vasárnapjára. ;)
Aki idegenkedik a nyers tojás használatától, az… (ne tegye! :D) …készítse inkább főzött krémmel, vagy ha mégis a nyers tojásra szavaz, akkor válasszon nagyon frisset. Lényeg, hogy még aznap, vagy – amennyiben az esti órákban készül –, másnapig bezárólag el kell fogyasztani.
Nálunk hatalmas sikere volt, pedig a Kutyafül kb. utálja a tiramisut, ez mégis elnyerte a tetszését. „Picit” sajnáltam, hogy nem csináltam belőle dupla adagot. :D Ja, és bocs az irgalmatlanul sok fotó miatt! :D






Hozzávalók 16 cm átmérőjű tortaformához:

Kakaós piskótához:
3 tojásfehérje
2 tojássárgája
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
5 dkg porcukor
30 ml tej
15 ml napraforgóolaj

Krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 tojás
1 tojássárgája
1 dl habtejszín

Továbbá:
1 adag frissen főzött presszókávé
2 dkg durvára vágott mandula
1 púpozott ek. kristálycukor
1 tk. vaj
holland kakaópor

elkészítés:

  1. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, robotgéppel hozzákeverünk 2 tojássárgáját, majd beleszitáljuk a kakaóporral vegyített lisztet, és óvatosan, de alaposan összedolgozzuk.
  2. A tejet az olajjal összekeverjük, simára keverjük egy kevés kakaós tésztamasszával, majd a keveréket a többi tésztamasszához adjuk.
  3. A masszát kivajazott, liszttel behintett kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát kivesszük a tepsiből, tortarácsra téve, teljesen kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk. (Csak 2 tortalapot fogunk használni.)
  4. A krémhez a mascarponéhoz keverünk 3 dkg porcukrot, majd beledolgozzuk a tojássárgákat.
  5. A tojásfehérjét a többi porcukorral kemény habbá verjük, a mascarponéhoz forgatjuk, majd belekeverjük a tejszínből vert habot.
  6. Az elmosott tortaformába belefektetjük a 16 cm átmérőjű piskótalapot, a felületét megkenjük presszókávéval, és elsimítjuk rajta a krém 2/3-át.
  7. A másik tésztalapból sablon vagy kistányér segítségével 12 cm átmérőjű körlapot vágunk ki, a krémre helyezzük és kissé belenyomkodjuk. Átkenjük kávéval, és rásimítjuk a többi krémet.
  8. Hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a krém megdermed. A tortát késsel óvatosan elválasztjuk a forma peremétől, és lekapcsoljuk róla. A süteményt tálra tesszük.
  9. A mandula krokanthoz a durvára vágott mandulát a cukorral és a puha vajjal serpenyőben a cukor felolvadásáig hevítjük, átkeverjük, majd tapadásmentes tepsire vagy sütőpapírra borítjuk. Miután kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  10. A tortát meghintjük kakaóporral, a szélét pedig körben mandulakorkant-nal díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc



















Forrás: HidaMari Cooking