2022. február 15.

Cheddar sajttal töltött, zöldfűszeres-fokhagymás vajasrúd

 

 

 



Elöljárójában csak annyit, hogy ez a péksüti őrültfinoooom!!! :D
Gyerekkoromban nagyon szerettem a vajasrudat, mert édeskés, kívül enyhén ropogós, belül pedig puha volt. Anya nem sűrűn vett, de amikor meglepett vele, nagy volt az öröm. :)
Az évek alatt időről-időre ugyan eszembe jutott a fent említett péksüti, mégsem sütöttem meg. Míg nem egyszer – pacsnikészítés közben és egyben annak hála – újra előkerült a tudatom mélyéről. A pacsni tésztáját ui. tökéletesnek éreztem a vajasrúdhoz is, ezért feleslegesnek láttam utánanézni, valójában hogyan készül. Igaz, a pacsnihoz finomliszt kell, de én a rúdhoz akkor kenyérlisztet használtam, sőt már rögtön elsőre meg akartam tölteni valamivel. Kapóra jött a hűtőben várakozó mozzarella, amit eredetileg máshoz szántam elhasználni, de aztán a rúd javára letettem róla. És milyen jól csináltam, mert olyan péksüti kerekedett belőle, hogy csak na. :D Szent fogadalmat tettem, hogy a sajttal töltött vajasrúd sokszor asztalra kerül a jövőben. :D Meg is írtam a receptet, de az valamiért mégse ment fel a blogra, sőt úgy ráfelejtettem, hogy mindez idáig nem sütöttem meg újra. Szerencsére a betárazott receptjeim között most rátaláltam. A felismerés öröme után rögtön kicaplattam a konyhába, és kivételesen nem a reggeli órákban, hanem délután nekifogtam.
A töltelék ezúttal gazdagabb lett, ill. kenyérlisztem épp nem lévén itthon, tönkölyt választottam. Kissé ki is toltam magammal, mert a töltés miatti macera okán a készítési idő bizony picit hosszabbra nyúlt, és a korai vacsira szánt péksütiből kései evészet lett. :D
Halkan jegyzem meg, hogy nem fogom sűrűn sütni, mert ahogy az elején már jeleztem, túlságosan is szeretni való – nem úgy a miatta rám rakódó plusz kilók. :D

 



Hozzávalók 18 rúdhoz:

55 dkg fehér tönkölyliszt vagy fehér kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
8 dkg cukor
1 csapott ek. só
3 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 dl víz
8-10 dkg hideg vaj
1 ek. aprított bazsalikom
1 ek. aprított metélőpetrezselyem
1 csapott ek. Provence-i fűszerkeverék
4 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva
20 dkg érett Cheddar sajt

elkészítés:
  1. A tálba mért lisztekhez vegyítjük a cukrot, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és a langyos, vizes tej felével csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi folyadékot, és robotgéppel jól kidagasztjuk. A tésztából 6 db zsemleformát gömbölygetünk, és letakarva 20 percet kelesztjük. Finoman átgyúrjuk, majd újabb 20 percet pihentetjük.
  3. A megkelt tésztagombócokat egymás után 15x15 cm-es négyzetlapokra nyújtjuk. Az egyik tésztalapon elosztjuk a zöldfűszerek és az aprított fokhagyma negyedét, nagy lyukú reszelővel ráreszelünk 2-2,5 dkg hideg vajat, és befedjük a másik tésztalappal. Erre szintén zöldfűszereket szórunk, vajat reszelünk, és rátesszük a 3. tésztalapot. Ugyanígy járunk el a másik 3 tésztával is, majd letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. Ezután mindkét tésztalapot 30x30 cm-esre nyújtjuk, majd vízszintesen és függőlegesen is 3 sávra vágjuk.
  5. A 10x10 cm-es tésztalapok hozzánk közelebb lévő széle mentén elosztjuk a reszelt sajtot, majd a végeket jól lenyomkodva, egymás után feltekerjük. A hajtás végén a tésztát összecsippentgetjük.
  6. A tekercseket 30-35 cm hosszú tésztakígyókká hengergetjük, és a sütőpapírral bélelt tepsikre fektetjük.
  7. A sütőt 250°C-ra előmelegítjük, a rudakat lekenjük napraforgóolajjal vagy langyos vízzel, és a sütőpapírt bespricceljük vízzel. A sütő hőmérsékletét 230°C-ra mérsékelve, készre sütjük a péksüteményeket. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni, majd tetszés szerinti mártogatót kínálunk hozzá.
sütési mód: alul felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc