Nem mutatok újat ezzel a recepttel, hiszen nagyon sok gasztroblogon megtalálható már a vanília esszencia vagy -kivonat. Én csak azért teszem fel, mert néhány receptemben szerepel, mint hozzávaló.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.
Hozzávalók 2 dl-hez:
2 dl 70%-os alkohol (vagy vodka, esetleg rum)
3 vaníliarúd
elkészítés:
- a) A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk, és 2,5 dl-es üvegbe tesszük. Felöntjük az alkohollal, és alaposan összerázzuk. (Én ezt a módszert választottam.)
b) A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, az üres tokokat pedig kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A vaníliamagokat a feldarabolt tokokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal és összerázzuk.
Innentől kezdve az eljárás ugyanaz: - Fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk, vagy sötét üvegben. Egy hétig minden nap felrázzuk, majd hetente csak egyszer. Kb. 1 hónap után már használhatunk belőle, de az igazi vaníliaízt csak 3 hónap múlva éri el.
- Fél év elteltével leszűrjük, kivesszük belőle a vaníliarudakat (amiből vaníliás cukrot is készíthetünk), leszűrjük és a folyadékot visszatöltjük az üvegbe.
- Ha használtunk belőle, folyamatosan feltölthető újabb adag alkohollal, ill. friss vaníliarúddal.