2021. május 19.

Zöld pesztós-fenyőmagos virág

 

 



Az ajándékba kapott friss zöldfűszerek egy részéből életemben először végre zöld pesztó készülhetett! Ezek ám a nagy dolgok, kérem szépen! :D A pesztóba alapból valamilyen olajos magot is szoktak tenni, de én most azt kihagytam. Viszont a darált zöldekkel megkent tésztára már bőségesen szórtam, nevezetesen fenyőmagot, amit csak ritkán szoktam venni. Pirítva egyébként egy csöppet a töpörtyűre hajaz, úgyhogy a pesztóval összeházasítva nem volt könnyű megállni, hogy egynél többet egyek ezekből a virágokból. Csak úgy illatozott a konyha a frissen sült péksütitől! :)

 



Hozzávalók 10 darabhoz:

40 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg reszelt füstölt sajt
5 dkg vaj
1,5 dkg cukor
1 csapott ek. só
1 dl habtejszín
1,7 dl víz
2 dkg friss élesztő
10 púpozott tk. zöld pesztó
5 dkg pirított fenyőmag, finomra aprítva

elkészítés:
  1. A cukorral, sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal, (felfuttatás nélkül) hozzáadjuk a langyos tejszínes vízben simára kevert élesztőt, a reszelt sajtot, és robotgéppel megdagasztjuk.
  2. Enyhén lisztezett munkafelületen néhány mozdulattal átgyúrjuk a tésztát, és kivajazott kelesztőtálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 10 darabra osztjuk, meggömbölygetjük, és 10-15 percet letakarva pihentetjük.
  4. A gombócokat ovális alakú (kb. 25 cm hosszú) lapokra nyújtjuk, a felületüket megkenjük zöld pesztóval, megszórjuk aprított, pirított fenyőmaggal, és a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük.
  5. Az így kapott rudakat hosszában félbevágjuk (nem kell a végéig elvágni), a két szálat a töltött részével fölfelé fordítjuk, összecsavarjuk, majd csigavonalban feltekerjük. A végét aláhajtjuk.
  6. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva kelesztjük 20-30 percet. Előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:
A pesztót főleg petrezselyemzöldjéből, metélőhagymából, kevés rozmaringból, zsályából és fokhagymából készítettem, amit néhány evőkanál olívaolajjal öntöztem meg.
A virág finomliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékéből is éppen olyan finom lesz. ;) Tejszín + víz helyett tejjel is készíthetjük (nálam épp elfogyott, azért használtam vízzel hígított tejszínt).